Lucka 23 – Den Rosa Hästen och husse

När vi gjorde våra nyårslöften för 2018 så var ett av dem samma som det alltid är, nämligen att vi ska göra något nytt. Nu har ju matte varit lite inkapabel att göra nåt vettigt alls under stora delar av året, så den Rosa Hästen fick ta saken i egna hovar. Hon bestämde sig för att årets nya grej skulle bli att lära husse att rida. 

Den Rosa Hästen är väldigt förtjust i sin husse. Han är rolig att kapplöpa med och han har förstått att “Gnägg!” betyder “Gå och hämta en kaka!” (inte som matte påstår “Kan jag få en kaka?”. Mattar fattar ingenting.). 

Grejen är att den Rosa Hästen är fruktansvärt snäll med sina ryttare, och är tack vare sitt extrajobb på ridskolan van vid att ha olika ryttare. Men det här var första gången hon hade en ryttare som aldrig provat förut. Och för husse var det första gången på en häst. Så de var båda lite nybörjare samtidigt, kan man säga. 

Det gick ganska bra. Husse har tilräcklig kroppskontroll för att hantera grunderna i skritt ganska omgående. Trav och galopp körde vi på lina så matte kunde hjälpa den Rosa Hästen att komma ihåg att fortsätta trava även om piloten vinglade lite ibland. Hon stannar annars gärna i såna lägen. Vill ju inte tappa sin pilot, sånt gör bara losers.

De började ganska omgående rida på WE-hinder, för varför vänta? Den Rosa Hästen kan hindren och är trygg med dem, och WE är en toppengrej för att träna styrning, broms och gas.

Och hon var verkligen välartad hela tiden de första tre gångerna. Fjärde gången skulle de träna ryggning. Den Rosa Hästen menade att det är ok att vara snäll så länge det handlar om att traska runt i skritt, men rygga kräver att hon fäller in sina långa bakben under sig och det är jobbigt, så det tänkte hon inte vara med om. Så hon gick helt enkelt iväg i sin egen riktning istället. Verkade mer rimligt. Ungefär där lärde sig husse hur man säger åt en häst vem som kör egentligen. Och ryggade gjorde de.

Det funkar lite likadant i stallet. Det bästa sättet att lära sig saker är att göra dem själv, så husse och Rosa Häst får själva jobba på att till exempel få på tränset. Det brukar gå jättebra tills den Rosa Hästen tröttnar och går iväg på sitt nya patenterade vis. Och om då tränset är halvvägs på så kan det bli lite komplicerat. Så matte brukar stå nån meter framför som säkerhetsvägg så vi inte har en Rosa Häst lös i kommunen. 

Men strategin fungerar, för de har inte ens övat tio gånger men kan redan trava runt på fyrkantsspåret själva. Matte är sjukt imponerad av båda och kommer snart vara helt överflödig i den här konstellationen. 


Comments

Lucka 23 – Den Rosa Hästen och husse — 7 Comments

  1. Visst är det nästan otäckt när de klarar sig sådär bra själva! 😄🏇 Här är det dottern som plötsligt rider…
    En fin julhelg önskar jag matten, hussen och Den Rosa stjärnan ⭐

  2. Ska läsa högt för vår husse så kanske han ändrar uppfattning om att rida. Tack för härlig kalenderläsning och God Jul med många kakor till den rosa stjärnan.🏇🎄🥨

  3. Hoppas att julen var god (med mycket kakor till alla inblandade) och ert nya år blir gott!
    Tack för julkalendern. (fast jag saknar sista luckan :-D)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *