Lucka 2 – Den Rosa Hästen fattar galoppen

Ett av målen vi satte för 2018 var att äntligen sätta galoppombytena på en nivå så vi kan starta medelsvår. För det var inte det att den rosa hästen inte kunde byta galopp när året startade, det var bara det att galoppombyten var någon sorts okontrollerad kamikazeövning.

Inledningsvis, när vi började träna byten för ett par år sen, så hade den rosa hästen lite för dålig fart och fick väldigt lätt travsteg i bytet. Det vill vi ju ha bort, så matte började rida med högre grundtempo innan bytet och låta henne “ta plats” efter bytet så hon fick mer framåtbjudning. Men eftersom “lagom” inte riktigt ingår i den rosa hästens repertoar så resulterade det mest i en suddig rosa stormvind tvärs över ridhuset. Ungefär i samband med det kom hon på att galoppombyten är det roligaste någonsin och enbart kan göras ännu roligare genom att lägga till egna extra curriculars, som till exempel blandade bakuthopp. Jäkla ofog, och inte särskilt snyggt. Därför bestämde matte att under 2018 ska vi kunna göra galoppombyten utan cirkus. Det är ändå inte en helt orimlig målsättning.

Den rosa hästen tyckte väl kanske inte heller att det var en orimlig målsättning för all del. Däremot verkade det ju vara en tämligen onödig målsättning. Varför göra saker organiserat och tråkigt när hennes sätt är så mycket roligare?

Nåväl. Vi kom fram till att det rimligaste sättet att komma åt den rosa hästens spexande är att få henne i en mer seriös grundform innan bytet. Så det blev back to basics ett tag. Det är väldigt nyttigt, vi gör så ibland för att liksom kolla av att vi vet vad vi håller på med. Skillnaden den här gången är att vi försökte lägga upp den rosa hästens träning mer utifrån hennes kroppsbyggnad. Hon är ju kanske inte alla gånger helt fördelaktigt byggd, utan har en lite kort hals, lång rygg och lång bakben. Så vi måste få upp den långa ryggen, få in de långa bakbenen och få ut den korta halsen för att formen ska bli jämn och fin.

Med detta i åtanke började vi jobba mer och mer med slutor. Väldigt ofta har vi lagt öppnorna först och haft dem som prioriterade i uppvärmning och så vidare, men ganska snart insåg vi att den rosa hästen fungerar allra bäst om hon får göra slutor i mängder. Baken åt höger, baken åt vänster, fram och tillbaka som en hund som viftar på svansen (en liknelse som den rosa hästen själv inte är helt förtjust i, men okej då). Lite som hon gjort hela tiden, även om matte nu tyckte att hon skulle vifta på röven i markplan istället för takvåningen, så att säga.

Vi gjorde detta i skritt ochh trav, och när vi med hjälp av slutorna fått med rygg, bakben och övriga kroppsdelar så kunde vi utan större problem byta galopp utan cirkus, så länge vi gjorde det från vänster till höger galopp och dessutom gjorde det ur galoppsluta. I kombinationen med att fröken kläckte den fantastiska instruktionen “Testa att rida bra!”. Såatteh…

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Helena (@fnork.se)


Så okej, kanske inte helt komplett, men det kändes ändå som ett genombrott jämfört med vad vi pysslat med tidigare. Återstoden nu var att kunna byta på rakt spår samt även åt andra hållet utan kalabalik. Det är bara det att det A) är så mycket roligare att sparka bakut och B) mycket jobbigare att gå i korrekt högergalopp. Men ja. Vi hade i alla fall fått till en grund att jobba ifrån.


Comments

Lucka 2 – Den Rosa Hästen fattar galoppen — 3 Comments

  1. Hej Helena, du skriver väldigt roligt och bra, men även mycket lärorikt. Du ger mig/oss bra insyn i vad dressyr/ridning handlar om och dessutom får mig att skratta högt!Tack för alla underhållande och intressanta berättelser om fröken Fnork och hennes människa.

  2. Det är inte mycket som slår “Back to Basic”. Och ofta kan man få en sådan där skön känsla av att man faktiskt kan något. Emellanåt. I alla fall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *