Nytt år, nya möjligheter

Vi har ju en tradition här på bloggen (vi har gjort det en gång och då är det en tradition, ni vet). Såhär kring nyår gör vi gemensam sak, ni och vi. Det brukar se ut ungefär såhär:

Vi tror mycket på att sätta upp mål. För att liksom få lite riktning på tillvaron. Man kan ju för all del ge en massa nyårslöften som går ut på att bli en bättre matte (matte), rulla mindre i lera dagen före viktiga tävlingar (den rosa hästen) eller sluta attackera folk som stör en i frukosten (båda). Men nyårslöften är ju till för att brytas, så det verkar ju lite kontraproduktivt. Så skräp med nyårslöften, vi är realistiska och sätter upp målsättningar istället. Eller visioner i alla fall. Lagom konkret sådär.

Och nu tänker vi att ni gör samma sak. Om ni vill får ni gärna dela med er av era mål för året i kommentarsfältet, så checkar vi av med jämna mellanrum, till exempel kvartalsvis, hur det går. Och så hjälper vi varandra att uppnå målen! Förra året hade vi lite över tjugo deltagare. Hur många blir vi i år? Haka på, det blir kul!


Fyra mål är lagom, då får vi i snitt ett per kvartal.

 1. Under 2017 hade vi målet att sätta bytena för att kunna starta Msv WE under 2018. Det har vi nästan gjort, det går oftast bra att byta men blir lite kaos efteråt. Målet för 2018 är att reda ut kaoset och, ja, vi satsar på att starta medelsvår under 2018. Eftersom det kan vara lite skraltigt med tävlingar i närheten på den nivån så duger det med P&R om vi hittar en sådan istället.
 2. Någon gång under 2018 vill vi vara med på en hoppträning på annat ställe. Ni vet när man åker iväg och hoppar för en ny tränare på främmande hinder. Först ska bakbenet komma i form igen, sen ska vi leta upp en bra. Vi har redan idéer om vart vi ska åka!
 3. Hästtransporten. Efter den senaste gångens cirkusövningar vid lastningen behöver vi lastträna för att ta reda på om det var understimulerad brunstmärr eller om det är en ny idé. Det här målet kan ta allt mellan tio minuter och tio månader att få till. Vi har också planer på att byta släp.
 4. Prova något nytt. Under 2016 testade vi beridet bågskytte. 2017 testade vi kofösning. Vad blir det 2018? The sky is the limit!

Vad ska ni hitta på?


Comments

Nytt år, nya möjligheter — 28 Comments

 1. Satt just och funderade på mina mål för året.
  Drömmål att under året starta både 130 hoppning och MSV dressyr.
  Delmål på vägen:
  *Göra stadiga 120 och senast under sommaren kvalat till 130.
  *Starta MSV C och kvala till MSV B
  *Träna avsuttet så jag kan rida bättre
  *Rida ut mer ☺
  *Ha roligt på vägen

 2. Paddy och jag har följande mål 2018:
  1. Lära oss att fatta vänster galopp i samling och utan att skena iväg i världens hetsigaste trav.
  2. Träna för tränare åtminstone 5 gånger under året.
  3. Starta vår första dressyrtävling.

 3. Förra året var jag inte med, jag hade ett dräktigt sto, som sedan skulle säljas och det är ju inte så mkt att sätta mål med… Att inte ha en häst att rida (det tar ju ganska lång tid att vänta på att fölet ska bli ridklart), är aningens dumt när man man gillar att utvecklas. Jag har tosiga fälttävlansproffs i närheten och de brukar rida utan träns och ibland utan sadel och klättra runt på sina hästar hur som helst, så efter att ha haft ett popcorn, tänkte jag att en sån häst vill jag ha. En trygg tanthäst!

  Jag vet inte hur det gick till men planen fallerade… Den som hamnade i mitt stall var en nyligen inriden halvspanjorska med bestämda åsikter om det mesta. Till mitt försvar så var hon hur snäll som helst de gånger jag umgicks med henne i stallet där hon bodde innan och verkade väldigt foglig. Jaja, vi har haft våra duster under året, men nu tror jag att vi kommit överens om att det är jag som bestämmer, tills nästa gång senoritan har en annan åsikt än jag.

  Vi har inte kommit ut på tävlingsbanorna än (även om hon inte är riden så länge fyller hon 6 år idag), därför är mina mål:

  1. Starta dressyr, först och främst utan att scenskräck, men godkänt resultat i LB borde vi väl kunna prestera under året. Första krumelurträningen för nya fröken är inbokad imorgon.

  2. Starta banhoppning och kunna tävla 1.00 utan scenskräck till hösten.

  3. Jag har ff en dröm om att kunna starta lite mer fälttävlan, med popcornet fick vi till en start och vi borde ju kunna starta en gång med senoritan under året. Debutantklass naturligtvis, jag är inte helt galen…

  4. Jag tycker om att rida ut och tyvärr har jag inget sällskap i närheten, så vi är tvungna att reda ut senoritans alla rädslor helt själv. Bilar är inget problem, men allt annat – stenar, stubbar, badkar i hagar, ensilagebalar, soptunnor, brevlådor och hundar i folks trädgårdar. Det hade varit trevligt att komma över en del av de rädslorna…

  Det är våra mål för året.

 4. Puh. Förra året vart ju lite pannkaka och så kom ett moment upp som vi liksom inte planerat. Så det oplanerade blir liksom mattes mål och i år planerat. Dvs verkning av hovar.
  B: bättre flås och mer western träning.
  R: blåögda monster har fått för sig att mörker är lite halv läbbigt. Så mörker träning e ju guld nu när det är becksvart ute
  L: inridning. Var inte L halt så vart matte halt.
  W: trollet ska köras in eller påbörja inkörningen. Men även tömköras

 5. 1) Vi återvänder till den där dalahästtatueringen jag hade som mål förra året. Den blev inte av då, så vi försöker i år igen.
  2) Roa Bockponnyn så mycket det bara går så länge hon är frisk och kry. Eventuellt åka på WE-träning med henne, eller starta en testklass i distansritt bara för att hitta på nåt nytt och roligt (hon tycker typ att det mesta är roligt, så länge hon får bestämma och det går undan…)
  3) Provrida Primadonnan och se om vi över huvud taget kan få till något slags vettigt ridpass (det vill säga gå ungefär åt det håll jag vill i ungefär rätt hastighet), eller om hon fryser fast på stället alternativt helt enkelt tippar av mig och skiter i allting… Alla alternativen är fullt möjliga.
  4) Åka på någon slags P&J med Storfot. Detta är dock mer Storfots mattes mål än mitt känns det som, men vi brukar haka på hennes idéer. 🙂

 6. Mitt största mål detta året är att hitta tillbaka till glädjen i att rida. Fick ta bort min bästa vän 2017 och efter över 13 år tillsammans så tappade jag lite glädje för stallet och hästar 😔 hoppas att glädjen återvänder så jag kan få igång min 4 åring så han blir ordentligt grundriden och med min 9 åring är målet att komma igång med hoppträningen igen.
  Tack för din blogg som alltid får en på bra humör 😊

 7. Var med förra åtet och har lite kvar av de målen.
  1. Starta LA
  2. Stabila byten
  3. Prova WE
  4. Lättare bom och hinderträning.

 8. Jag var med förra året och pga skadad häst så ruckades målen lite men i år har vi följande mål:
  Starta en riktif WE tävling och inte bara pay and ride.
  Starta en lokal dressyrklass
  Ta BE kort har råkat köpa en megabautatransport som det krävs lite högre behörighet att få köra 😉

 9. Blivit med lite omusklad gångartshäst sedan två månader. Målet är att dottern skall kunna vara med på p& R hopp runt 1 m göra terräng, debutant och beridetbågskytte som är hennes sport. Mitt mål är att rida uppsuttet minst en gång i veckan, skaffa mig lite muskler och till våren våga galoppera henne. Hon är stor och snäll men har inte jobbat under sig och lösgjort på säkert år. Utbildad msv… Utan gått med huvudet högt bettet mellan tänderna och ryggen sänkt och sprattlat. Dottern gör ett fantastiskt bra jobb med lite hjälp och jag lär mig tömköra.

 10. Ja kära nån, mål är svårt.
  Förra årets mål är i alla fall två av tre uppfyllda, styrketräning för matte samt ombyggnad av ridbanan. P&J fegade matte ur.

  MÅL 2018.
  1. Träna Virriga Welshen att lasta sig själv, så inte grannar,barn eller make måste vara på plats och stänga dörren på åklådan.

  2. Träna styrka på matte kvarstår, dvs inte låta latmasken ta över.

  3. Fortsätta hoppträningen så vi kanske kan ta en P&J i år då.

  4. Köra in Röda Faran ( en liten a ponny) så hon kan sladda ridbanan, miljövänligare än att ta traktorn.

  Lycka till alla ni andra och så klart Fnork fröken.

 11. Eftersom hästen är till salu om rätt hem dyker upp så hänger våra mål lite i luften. Men skulle jag få ordning på livspusslet/ restider så blir han kvar och då är planen som följer:

  1. Förbättra bytena och få säkra starter i lägre MSVB.
  2. Förbättra kondition och styrka och befästa både piruetterna och passagen.
  3. Debutera MSVB5 och förhoppningsvis hinna kvala under hösten.
  4. Fortfarande vara ett av Sveriges bäst rankade PREekipage.

  Närmsta tiden får utvisa om vi fortfarande kommer vara ett team och kunna realisera detta.

 12. Ny häst och nya friska tag, eller?!? Efter att ha ägnat större delen av 2015-2016 åt en häst som inte visade sig vara hel öht, och veterinär-, försäkring (nä, jag fick ingen ersättning alls) samt rättsprocess, hittade vi en goofy valack som flyttade in i min box i mars månad. Denna herre är hoppstammad och har tidigare gått småklasser (med betoning SMÅ) i hoppning, hans problem kan man säga är kapacitet och tittighet, men om hindren bara är tillräckligt små och helt säkra (inga utsmyckningar här tack) så tycker han det är superklämmigt att hoppa! MEN jag gillar ju dressyr så vi skolar om från grunden. Att det visade sig att grabben i fråga dessutom är extremt skygg för både ljud och rörelse gör det inte enklare, då vi står på en större anläggning med diverse spännande dagliga inslag. Nu har vi tränat som bara den och börjar kunna överleva att ngn är på läktaren, phu. Alltid ngt… Vi har jobbat med grunderna i ridningen sedan dag 1, och har nu preliminärbokat in oss hos en seriös och väldigt positiv tränare, så jag håller alla mina små tummar att detta ska fungera på ett bra sätt.
  Jag har nog inga konkreta mål för 2018, men det hade förstås varit roligt om jag hade kunnat få visa upp MrD på ngn liten tävling, naturligtvis förutsatt att vi är redo för uppgiften. I övrigt är det att fortsätta utvecklas med denna knasroliga häst, min förhoppning är att han ska kunna bli en trevlig allroundhäst till mig (med betoning på dressyren) så småningom, och att vi ska ha roligt under resans gång:-)

 13. Mål var det…
  1) Börja rida igen efter Mellis hälta. Just nu är matte mest rädd och Mellis övertaggad 🙁
  2) Träna regelbundet, en gång i veckan i början, hos vår nya tränare. Vi börjar idag!
  3) Från förra året… Matte ska träna bort sin onda rygg.
  4) Delta i minst en WE-träning.

 14. Våra mål för året:
  1. Galoppfattningar från skritt åt båda håll (vi kan från trav och vi kan höger från skritt… Men inte vänster…)
  2. Lära oss rida pass (hästen har testat, matte har aldrig gjort det frivilligt, bara skenat runt Skara körhall i pass ofrivilligt…)
  3. Förbättra förra årets tävlingsresultat i T1/T3
  4. Testa något nytt

 15. Eftersom min prinsessa fick somna in i slutet av 2017 och det en kort tid efter det flyttade in en ny prinsessa så har inte målen för 2018 sammanställts ännu.
  Men min förhoppning är att vi ska lära känna varandra och komma iväg och träna på bortaplan när vi är lite mer sammanridna.

 16. Vilken bra idé. Här kommer mina mål.

  1. Träna massor 😊
  2. Åka iväg och träna, läger eller liknande.
  3. Testa något nytt, typ WE. Kanske en utmaning då prinsen tycker att koner på marken är kusligt. 😉
  4. Kanske kanske kanske en dressyrtävling framåt hösten, men väldigt tveksamt…………. 😱😬

 17. Eftersom människan är dräktig så känns det som att målet är att rida så länge jag orkar och sedan ta mig tillbaka upp på hästen innan året är slut, om så bara för att skritta ett varv i paddocken.

  Vad gäller Farbror Kingston så är målet som vanligt att Äta Alla Sakerna, undvika Den Fruktansvärda Långpisken samt bli lämnad i fred av ohyfsade unghästar av diverse storlekar i hagen.

 18. Jag tycker det är jätteskoj att planera och sätta upp mål – men så händer ett eller annat och allt blir bara pannkaka. Efter sådär femton år har jag nu strukit målet “ta mig igenom en debutantfälttävlan” som “slutligt” mål; jag har accepterat att jag nog inte kommer dit, någonsin. Men man kan ha skoj på andra sätt!

  Med Lilla Hästen är planerna
  – Placering i en lokal dressyr. (Ett hit-siktar-vi-mål som jag är skeptisk till om vi lyckas med, men det är något som håller på att börja hända i dressyren som kanske kan leda ända fram)
  – Starta lokal WE-tävling. (Det här ska vi klara, om bara hästen är frisk och allt det där. Helst ska vi också lyckas komma iväg på några träningar innan dess; att testa lansen/tjuren första gången någonsin på en Pay&WE funkar, men är kanske inte optimalt.)
  – Göra allvar av det där jag tänkt i en massa år; börja stoppa in hästen i lådan och åka och rida hos vänner på rimligt avstånd. Minst en gång, förhoppningsvis flera.
  Med Långa Hästen är målet “bara” att han ska bli frisk.

 19. Får väl spalta upp det jag med då…
  * Rida mer. Helst varje dag, minst en häst
  * Träna Fjant med transporten så att vi kan komma iväg på nåt, vilket gör
  * Åka till ridhus/ridbana minst en gång i veckan med båda paren hästar
  * Starta nåt litet med Fjant och se om han dör av skräck
  * Komma igång med P&J/Tävlingar med Storfot igen
  * Önskan är väl fortfarande att starta 130 till hösten
  * Testa nya saker: WE med Bockponnyn, Distans med Storfot, Dressyr med Storfot (tävling alltså)?
  * Måla stallet (overachiever någon?)
  * Ha mer kul! Händer ju ofta när vi rider ut att vi håller på att garva ihjäl oss och trilla av för det, men MER sånt! 😀

  Oj vilken lång lista det blev…

 20. Den bruna damen har fått en egen åklåda så nu har vi, bortsett från det lilla besväret med att gå på ingen anledning till att inte se oss om i världen.
  Så nyårslöftena blir väl
  * Få damen att inse att åklåda inte per automatik innebär slang i näsan utan kan vara skojiga saker
  * Kunna använda sagda åklåda till att åka på diverse utflykter. Kanske till och med ända till mattes fröken i Vena
  * Hoppa lite mer, för damens skull ( 😳 )
  * Komma igång med lite tävling igen oavsett om P&R eller ordentlig.
  * Fortsätta med WE

 21. Mitt mål för 2018 blir att ta mig tillbaka i sadeln igen och att få känna känslan av en korrekt öppna i trav.

 22. I år ska vi fortsätta fila på galoppfattningar från skritt (idag satte vi nästan alla fint från trav!!!). Människan ska jobba med att hålla in tårna och inte låta händerna börja göra saker på egen hand. Det är nog också faktiskt dags att åtminstone människan får ordning på hur man rider en bakdelsvändning och sen behöver hon även lita på att hon gjort rätt och rätta hästen om inget händer (nu utnyttjar racerfuxen att piloten är lite osäker).

  Det vore jätteskoj att rida en träningstävling i dressyr och låta stallkamraten visa lite WE för oss men allra roligast är nog om hästens ordinarie pilot kommer iväg på någon tävling med honom.

 23. Våra mål i år
  1. Starta lätt B1, i första hand riktiga tävlingar men säkert någon pnr också, delmål ett är att lära oss programmet som ett rinnande vatten
  2. Prova terränghoppning, gäller hästen men med annan pilot
  3. Stärka upp kottens rumpa och rygg med mer klättring och cavaletti
  4. Testa något nytt, kanske det där med att fösa kor, eller något helt annat, prova western hade varit kul
  5. Ta oss till sjön och bada i sommar

 24. En viss blogg har fått mig att inse hur mycket jag saknar hästar, har inte ridit regelbundet sen början av 90-talet…
  Så mitt fösta mål är att göra något åt detta!
  2. Anmäla mig till ridskola.
  3. Få upp lite kondition, så jag orkar rida en ridlektion.
  4. Att detta sist nämnda inte får mig att skjuta upp mål 2, ridning ska bli vägen till bättre kondis.

 25. 1. Starta en lokal dressyr och få ett godkänt resultat (P&R sist gick väl lite sådär, han fick scenskräck deluxe).
  2. Våga hoppa högre än nedgrävda bommar (gäller matte alltså, hästen älskar att hoppa)
  3. Komma ut på en P&J (endast för hästens skull, matte tycker inte om att hoppa och är livrädd för det).
  4. Kunna lasta helt själv, han går på utan problem men har inte vågat öppna och stänga lemmen och bommen själv än.
  5. Våga rida ut mer.
  6. Det största målet för 2018 är ändå att alltid känna att det är roligt att rida och inte känna någon prestationsångest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *