Lucka 22 – Tränarkvartett

(30/9)

En dag i slutet av september tränade vi för fyra tränare samtidigt. Det var ganska många. Working Equitation är en ganska ny gren i Sverige. Därför finns det inte ännu så jättemånga utbildade grenspecifika tränare, men ett litet gäng är de ändå. Och just den här dagen var några av dem på besök hos oss för att vidareutbildas.

För att tränarna skulle få lite praktisk träning i att vara tränare så behödes det olika typer av träningsekipage. Matte och den rosa hästen anmälde sig givetvis genast som frivilliga. För att dryga ut startfältet så fick matte dessutom äran att vara med på den gula partyponnyn som kan alla partytricksen. Lyxridning deluxe, alltså.

Den rosa hästen skulle delta som LA-häst, och den gula som Medelsvår. Dessa båda grupper var direkt efter varann, så matte fick köra en väldigt snygg löpande bandet-grej för att få ihop logistiken kring det hela.

Båda hästar på rad i stallgången, borsta, sadla båda, in med den rosa hästen i boxen, tränsa den gula, ut och rida fram den gula, in med den gula hästen i boxen, tränsa den rosa, ut och rida fram den rosa, träna den rosa för alla tränarna, in med den rosa i boxen, tränsa den gula igen, ut med gula och träna för alla tränarna. Phew.

Lyckligtvis fick vi vara först av LA-ekipagen, så matte fick en liten paus emellan i alla fall.

Just den här dagen var den rosa hästen trött. Lite oklart varför, såhär års verkar det särdeles osannolikt, men på sommarhalvåret så kan den rosa hästen vara en smula seg i starten. Vår uppgift för dagen blev helt enkelt att dölja den rosa tröttheten så gott det gick.

Det var tre tränare på plats för vidareutbildning, plus deras utbildare. Av de C-tränare som utbildade sig så rider vi för två redan (småländska sommarfröken och vår gamla vanliga husfröken), så de fick paus. Istället fick vi träna för den tredje C-tränaren som samtidigt utbildades av sin tränarutbildare. Metaträning. Det var dock inte så förvirrande som man skulle kunna tro. Det gick ganska bra, bortsätt från rosa trötthet så gick det ganska fint. Vi fick träna extra på tre tunnor med enkelt byte, samt enkelslalom med bibehållen galopp. Enkelslalomen gick jättebra, men i tunnorna skulle den rosa hästen hjälpa till så det blev lite rörigt. Istället fick vi uppgiften att galoppera högervolter och trava vänster, eller vända på hela övningen och göra tvärt om. Det tyckte den rosa hästen var dumheter. Hon jobbar inte så mycket med att ändra på saker. Men matte fick bra tips på att reda ut det, till den rosa hästens stora förtret.

Sen fick den rosa hästen gå in och äta lunch medan den gula hästen fick komma ut på drillning. I LA-gruppen var vi lika många ekipage som tränare, vilket innebar att de fick varsitt ekipage att träna på. Men i Msv var det bara en liten gul häst. Därför fick vi alla tre tränare och tränarutbildaren som gemensamt skulle få oss att göra snygga galoppombyten.

Till historien hör att vid det här tillfället hade matte ridit den gula hästen exakt en komma noll gånger tidigare. Han är för all del en väldigt trevlig liten häst, men han har väldigt många knappar och är inte direkt enkel att bara sitta upp och köra med. Men som en del av utmaningen så tänkte matte att vi sitter upp och kör bara. Ut ur komfortzonen ba!

Vi hamnade överallt. Så kan det gå. Speciellt när alla de fyra tränarna bestämde att vi skulle öva galoppombyten i en speciell övning på volt, där vi gjorde öppna in i bytet för att inte komma efter bak. Det var ganska komplicerat. Ibland fick vi dock till det, det märktes väldigt tydligt eftersom alla fyra tränarna simultant brölade “BRRRAAA!!!” så att både den gula hästen och hans pilot höll på att hoppa ur paddocken i ren förskräckelse. Hej hå.

På det hela taget en rolig upplevelse. Det är väldigt intressant att få tre-fyra olika synvinklar på sina taffliga ridförsök för att sedan applicera dem i tur och ordning och inse att alla fungerar men på olika sätt. Ibland finns det flera vägar till målet, helt enkelt. Eller en fyrfilig väg, i vissa fall.


Comments

Lucka 22 – Tränarkvartett — 2 Comments

  1. Avundsjuk! Vi vill också träna WE 🙂 Behövs det någon helt förvirrad nybörjare någon gång så ställer vi gärna upp!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *