Lucka 10 – Tio fakta om en rosa häst

Saker som ni kanske visste eller inte visste om den rosa hästen:

 1. Den rosa hästen är född 2008. Eftersom vi inte vet datum firar hon födelsedag ihop med alla andra datumlösa hästar den 1/1. Hon fyller tio år, det är stort!
 2. Den rosa hästen är från Portugal. Hon är född en liten bit utanför det stora lusitanomeckat Golega.
 3. Den rosa hästen kom till Sverige 2014, för att jobba som verksamhetshäst hos fröken. Det har hon gjort sen dess med den äran, även om det numera är ett deltidsjobb sen hon köpte en egen matte.
 4. Den rosa hästen tycker inte om äpplen. Hon kan äta kanske ett halvt, sen spottar hon ut resten. Däremot är hon oerhört förtjust i citrusfrukter, speciellt satsumas. Och såklart morötter, hästgodis och mintkarameller.
 5. Den rosa hästen träffade sin nuvarande matte för första gången senhösten 2014. Hon hade då fått en taggbuske i svansen i hagen och rivit upp sår på bakbenen som skulle tvättas. Matte fick det tvivelaktiga nöjet att försöka hålla upp ett framben medan fröken tvättade. Den rosa hästen, som på den tiden var ganska ohanterad i den här typen av sammanhang, hade alla känslorna på högsta volym och genomförde detta under stor dramatik. Det var inte ett jättebra första intryck, det var det inte.
 6. Nästa gång vi hade någon interaktion var på vår första ridlektion tillsammans i mars 2015. Det var love at second sight, kan man säga.
 7. Den rosa hästen köpte sin matte i september 2016 efter att matte hade provridit i ett och ett halvt år och fröken hade tröttnat på att vänta ut oss. Det är väldigt oklart hur det gick till, men matte är ganska säker på att det var en uppgörelse mellan fröken, den rosa hästen och Görans matte, långt innan matte själv var inblandad i det hela.
 8. Den rosa hästen är 163 cm hög (163,5 om hon sträcker lite på sig) och väger 540 kg när hon är lite konvalescenstjock. Antagligen väger hon ca 520 kg när hon är igång.
 9. Den rosa hästen har ett brännmärke på höger lår, bokstaven R. Märket representerar hennes uppfödare, João Antonio Pato Rosado. Alla lusitanos brännmärks i Portugal.
 10. Den rosa hästen har gjort en resa de senaste två åren. Eller vad säger ni?


Comments

Lucka 10 – Tio fakta om en rosa häst — 5 Comments

 1. Ni har båda gått från klarhet till klarhet, och hon är MINST en halv meter kortare (från nos till svans)än när hon kom till stallet. Beroende på att hon har fått muskler och balans. Bra jobbat, båda!

 2. Åh, vad roligt att få se utvecklingen så tydligt. Eller inveckling? Hon är klart kortare. Bra jobbat bägge två. Vi som följt er resa visste också innan matte. ;-D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *