Lucka 9 – Den rosa hästen sätter igång

(1/12-9/12)

Efter skada och konvalescens är det väldigt viktigt att sätta igång på ett balanserat sätt utifrån skadans omfattning. Nu har vi ju haft att göra med en senskada, om än liten, och då är det extra viktigt att inte sätta igång på fel sätt så att något blir värre.

Den rosa hästen kan var lite av en clown ibland, det kan hon. Men när det kommer till arbete så är hon generellt sett en väldigt seriös häst. Tar på sig slips när hon går till jobbet liksom. Så naturligtvis följer hon sitt igångsättningsschema till punkt och pricka. Det enda problemet vi har är att det inte verkar vara samma igångsättningsschema som matte har fått. Det är väldigt märkligt, det hela.

Dag 1
Mattes schema: Skritt 30 minuter i ridhuset.
Den rosa hästens schema: Inled med att gå rakt över matte innan tränset är på plats eftersom matte är långsam. Vid uppsittning, hoppa iväg som en rosa gräshoppa tvärs över ridhuset. Bli rädd för bokstaven K.

Dag 2
Mattes schema: Skritt 35 minuter i ridhuset.
Den rosa hästens schema: Skritta snällt. Invagga matte i falsk trygghet. Gå gärna lite som en dromedar. Om matte försöker fixa fyrtakt med sidvärts eller andra fräckheter, ignorera. Det går utmärkt att göra skänkelvikning i passgång om man har tillräckligt högt momentum.

Dag 3
Mattes schema: Skritt 40 minuter på utebanan, 5 minuter avskrittning ute.
Den rosa hästens schema: Uppskatta den friska luften. Försök bada i en vattenpöl på ridbanan. Det gör inget om den bara är fyra centimeter djup. När du går ut på vägen för att skritta 500 meter, uppför dig fantastiskt de första 300. Få därefter syn på något som skulle kunna vara ett rovdjur (varg, björn, ekorre, löv eller gräs är att föredra. Det går också bra att låtsas se något.). Frys fast. Gå inte en meter. Om matte försöker med oschyssta metoder för att få dig att gå framåt, ignorera. Om matte försöker vända, ignorera. Stirra in i skogen och säg fnork i minst fem minuter. Om matte försöker få kontakt, bocka. Säg fnork på dinosaurievolym så att alla andra hästar får fart. Alla. Andra. Gå med på att vända hemåt. Bocka lite på asfalten. Gå i den snyggaste passage du har åstadkommit i ditt liv. Om matte försöker lägga sig i, stå på bakbenen. Glöm inte att säga fnork. När matte sitter av för att du inte ska ha sönder ditt bakben, fnorka henne i örat så att hon vet allt om läget. Vägra gå med. Piaffera. Säg fnork. Rör dig max fem meter framåt. Stanna. Piaffera. Säg fnork. Upprepa tills du är hemma i stallet.

Dag 4
Mattes schema: Skritt 50 minuter på utebanan.
Den rosa hästens schema: Stå snällt vid uppsittning, trots att det är kallt och mörkt och allting glittrar. Gå civiliserat ett helt varv. Kliv i en vattenpöl. Såhär års kan vattenpölar vara frusna. Den kommer då att säga kras. Om du är en dåligt integrerad EU-migrant och därför blir en smula överraskad av detta, lös det genom att galoppera skitfort baklänges ett halvt varv. Avsluta med ett svanhopp ut ur paddocken, fortfarande baklänges. Vägra gå in i paddocken igen. Om matte insisterar, bocka lite. Hon kommer att vara så rädd om ditt bakben att du kommer undan med vad som helst. Gå på den andra ridbanan en stund. Den är hård och konstig, men säger inte kras. Detta är normalt. Efter en stund kommer matte att kräva att du ska gå över till den första banan igen. Spela detta smart. Om du låtsas vägra och bockar lite så kan du komma undan med att göra ett jättehopp in på banan. Matte tror då att hon har vunnit, och du har börjat hoppa dag fyra på igångsättningen. Vinner det här med konvalescens, ingen är så snabb!
Förlora omgående allt förtroende att få vara utomhus under igångsättningen och inse att du kommer att få göra resterande träning inomhus.

Dag 5
Mattes schema: Skritt 60 minuter i ridhuset. Lägg in 2 minuter trav.
Den rosa hästens schema: Som uppvärmning: Var arg. På alla. Hela dagen. Sparkas vid borstning. Vägra gå in i ridhuset. Gå jättelångsamt hela ridpasset fram till travdelen. Bli glad. Trava som en lycklig älg. Var nöjd med livet i en hel kvart efteråt.

Dag 6
Mattes schema: Skritt 60 minuter i ridhuset. Lägg in 3-4 minuter trav.
Den rosa hästens schema: Börja trava ungefär en halv sekund innan matte landar i sadeln. Trava i 45 minuter. Om du blir hindrad: ignorera. Om matte suckar betyder det att hon är nöjd och att du gör rätt. Fortsätt.

Dag 7
Mattes schema: Besök av equiopaten.
Den rosa hästens schema: Besök av den superschyssta massagemänniskan som kliar på rätt ställen. Var nöjd med ditt liv. Så länge hon inte kliar mothårs. Då är det okej att bitas.

Dag 8
Mattes schema: Vilodag.
Den rosa hästens schema: Vilodag. Vägra gå ut i hagen om det blåser. Stå inne i lägenheten hela dagen. Kräv mat. Ät mat. Sov.

Dag 9
Mattes schema: Skritt 55 minuter + trav 5 minuter, i ridhuset. Lägg fram två bommar för att distrahera den skära atombomben.
Den rosa hästens schema: Upptäck att det ligger något på marken i ridhuset. Antagligen någon sorts amazonaskobra som är helt stelfrusen precis som du (som bara får ha ETT rumptäcke när det är fyra plusgrader, vanvård). Vägra gå i närheten, spring istället förbi på tvären. Om du blir upplyst om att du är en fåntratt: ignorera. Upptäck att det bara är bommar. Gå över bommarna. Bli orimligt exalterad. Gå över bommarna igen. Snubbla. Ta det som en ursäkt att få lite fart. Hoppa studs över bommarna. De kanske ligger lite tight, men det går om du försöker. Kom håg att om matte suckar är det rätt och du är duktig häst. Ägna resten av ridpasset åt att försöka gå över bommarna. Om matte inte fattar, tryck in bogen mot bommarna så att du visar ordentligt. När du travar: Var fantastisk. Lite som alltid, du vet.

Som sagt, det är jättemärkligt, det här. Matte behöver nog ta ett snack med veterinären om varför vi har fått olika scheman. Den rosa hästen hävdar att hennes är det enda rätta.

Men hon är i alla fall lugn och snäll i sin lilla sjukhage större delen av tiden. Leve det.


Comments

Lucka 9 – Den rosa hästen sätter igång — 7 Comments

  1. Har sagt det tidigare, ni är helt underbara ihop! Men jag såg att matte var lite blek om nosen efter incidenten med frusna vattenpölen och baklängesgaloppen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *