Lucka 4 – Den rosa och havet

(3/9)

Det var överlag inte jättemycket sommar i år. Men en dag i början av september så var det nästan sommar. Och då hade vi sån tur att den fläckiga raggsockan och hans matte kom på besök för att testa WE och titta på havet. Den rosa hästen var mycket entusiastisk.

Vi går ner till hamnen ibland och tittar på havet lite på håll. Båtar är läskiga, så vi kan inte gå alltför nära. Men om man svänger av en bit före hamnen så kommer vi igenom ett bostadsområde (med båtar på land, varde fnork) och ner till en liten vik där man kan doppa fötterna.

Den rosa hästen hade varit vid viken en gång förut tillsammans med VM-ponnyn, men då var det en båt som smög på henne i buskarna en bit upp så vi kom aldrig fram till vattnet. Idag, med den aningen mer stabila raggsockan som sällskap, så kände vi att det var ett helt nytt läge. Inte för att vi inte var tvungna att hoppa runt ändå. Hon behövde liksom ladda upp sig lite innan hon vågade gå nära vattnet. Den fläckiga raggsockan stod bredvid och såg milt förvånad ut. Men han var väldigt tydlig med att han tänkte inte gå i nåt hav om inte den rosa idioten gjorde det.

Den rosa idioten lyckades överkomma sin aquafobi genom att helt enkelt svanhoppa rakt ut i plurret. Väl där kom hon på att vatten var det absolut roligaste hon kunde tänka sig och började plöja runt som en motorbåt, krafsa med frambenen och skvätta på sockan som inte blev mindre övertygad om att hon är lite av en idiot ibland.

Sen tänkte vi att vi skulle ta foton i havet. Instagram moment och så vidare. Så den rosa hästen fick ta en vända till ut i havet medan raggsockans matte stod beredd på stranden med kameran. Den rosa hästen krafsade i vattnet. Det var ju så galet roligt. Och plötsligt känner matte hur de rosa knäna bara viker sig och den rosa hästen är halvvägs ner i badet.

Matte kanske inte reagerade fullkomligt logiskt, men matte inte hade lust med att varken hamna i vattnet under en rullande häst eller att sadeln skulle bli utsatt för något liknande. Så matte tillämpade lite oetisk ridning och gav den rosa hästen en rejäl sporre mellan revbenen. Hon blev skitarg, kom av sig alldeles i sina badövningar och satte sig på rumpan i havet som en purken labrador. Ungefär då tog raggsockans matte själva bilden. Jomensåatteh…


Sen var det den fläckiga raggsockans tur. Han tog försiktigt tre steg ut i vattnet, sen stod han och såg civiliserad och mild ut. I skarp kontrast till den rosa sjöhästen, som hade tröttnat på projektet och begett sig upp på stranden för att smyga på båten i buskarna. Matte hann ta kort först i alla fall. Finsocka.


Så återstod bara den enkla grejen att gå hem igen. Den rosa hästen var så uppe i varv efter sitt havsbad att hon vägrade skritta ett enda steg på hela vägen. Hon galopperade istället. Det fick hon naturligtvis inte, så matte höll henne kort och grälade lite på henne. Kompromissen blev att vi galopperade i långsamt skrittempo med små explosioner var femtionde meter. Raggsockan gick tjugo meter bakom och var normal. Suck.

När vi kom hem fick den rosa hästen gå in i sin box och ta igen sig medan matte navigerade raggsocka + sockmatte runt WE-banan. Det blir lugnare så.

Eftersom den rosa hästen visade sig vara en sjöhäst så kan man tänka att det är det mest rimliga för matte att bara undvika att gå ner i havet för att själv slippa bada. Men naturligtvis är det inte riktigt så enkelt. Vi bor nära havet och har således markytan ganska nära grundvattennivån. Så ibland får vi en partiell översvämning på ena ridbanan. Det är väldigt praktiskt att ha ett stort område med femton centimeter djupt vatten. Utmärkt styrketräning för dressyrhästar, och ett bra läge att träna passage.

Men den rosa hästen tycker att även denna typ av vatten duger att bada i. En gång kan hon tänka sig att gå tvärs igenom, sen krafs krafs – och så viker sig knäna. Hittills har vi hållit oss på fötterna, men den rosa hästen kastar sig nu över alla vattensamlingar hon kan hitta, inklusive små vattenpölar på ridbanan. Det är oklart hur det här kommer att sluta. Risken finns att vi inom kort får lära oss den hårda vägen exakt hur många procent av den rosa hästen som får plats i en vattenhink.


Comments

Lucka 4 – Den rosa och havet — 6 Comments

  1. Jag vill minnas nåt om tacklande rosa hästar också? Och en massa hopp och skutt från alla inblandade innan alla fötter stod så där civiliserade i vattnet…

    Men jag kommer gärna och rider i vattnet igen, även om sockan kan ha andra åsikter 😀

  2. Klockren bild på er när hon sitter i vattnet, och alla medel tillåtna när det gäller att förhindra rullningar med matte och/eller sadel på ryggen.

    Visst finns det ett WE-hinder som är en vattengrav? Ni kommer aldrig att få bekymmer med dem iallafall om reaktionen på vatten är svanhopp rakt i:)

  3. Allt eller inget verkar vara rosa hästens melodi. Från aldrig i livet till jihaaa på noll-komma-nix.🦄😀👍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *