Lucka 1 – Hur vi gör detta

Välkomna till Fnorkkalendern 2017!

Fnorkkalendern är antingen en adventskalender eller en julkalender, det beror lite på hur man är funtad. Den innehåller 24 luckor som sig bör, ett blogginlägg varje dag fram till julafton.

Blogginläggen kommer att vara av lite olika karaktär, sådär som det brukar vara. Det kommer inte att vara en dagbok, utan mer återblickar på vad vi har gjort under hösten, eventuellt blandat med rapporter från nutiden om vi får för oss att hitta på nåt skoj. Inläggen kommer inte heller att vara i kronologisk ordning, det skulle vara alldeles för enkelt. Men för att ni inte ska bli alldeles vilse i pannkakan så kommer vi att inleda varje kalenderinlägg med vilket datum det handlar om. Så kan den som känner sig hypernoga pussla ihop en tidslinje efter bästa förmåga, det står var och en fritt.

Vi skulle också önska att ni hjälper till att styra den här båten lite. I kommentarsfältet på det här blogginlägget går det bra att skriva frågor, lite som en frågestund. Dessa frågor kommer vi sedan se till att besvara under kalendern, antingen som en del i ett inlägg, eller som ett eget inlägg. Är ni med?

Vi börjar med en liten mjukstart och ett exempel på fråga;

Fråga: Varför kallas den rosa hästen för rosa, när hon inte är särskilt rosa utan mer beige?

Svar: Den rosa hästens färg kallas perlino (eller pärlvit). Det är två gulanlag över brun färg, om man är intresserad av genetik. Hon är lite som pärlemor i pälsen, den skimrar nästan som på en akhal-teke ibland, men just det är lite svårt att fånga på bild.

Hon har också väldigt tunn rosa hud och tunn, finhårig hermelinpäls som alltid är alldeles för kort. Det är därför hon behöver så mycket täcken (inte minst för att hon får ilskeutbrott när hon fryser. Täckandet är alltså inte bara för att den rosa hästen ska vara varm, utan även för att skona omgivningen). Pälsen blir tjockare för varje år, ju bättre den rosa hästen blir på svenskt klimat, desto bättre går det. Nu när hon har full vinterpäls ser den ungefär ut som en normal tunnhårig häst gör i sin sommarpäls.

När den rosa hästen kom till Sverige för några år sen var hon dels en inomhushäst, dels kom hon från ett mycket varmare klimat. Således hade hon nästan ingen päls alls, utan den rosa huden lyste igenom och hela hästen var faktiskt rosa. Då uppstod smeknamnet “Den rosa hästen”. Sen att det fortfarande lever kvar är ju lite för att man inte byter ut ett fungerande artistnamn. Artisten Pink hade chockrosa hår när hon slog igenom, har hon bytt namn när hon bytte hårfärg? Va? Vavava? Nä, just det.

Den rosa hästen är dessutom fortfarande ganska rosa i vissa ljus, speciellt morgon och kväll. Samt när hon har tagit i mycket så hon är varm, då blir hon jätterosa. Framför allt på näsa och öron.


Och den där jättenäsan som alltid är mitt upp i allting är onekligen väldigt rosa även utan ansträngning.


Så hon är den rosa hästen. På sitt alldeles egna vis.

Imorgon: Lucka 2 – Den rosa hästen och den svenska hösten.
Häng med!


Comments

Lucka 1 – Hur vi gör detta — 9 Comments

  1. Rosa är bästa finaste färgen juh! 🙂

    Nu kanske du redan hade tänkt berätta men jag är såå nyfiken på vad som hänt med hennes ben, nu i det sista?

    TACK för årets bästa adventskalender – SOM jag ser fram emot detta 😀

  2. Rosa hest e ju spektakulärt i sej. Men rosa hest å en matte som för rosa hestens talan på en väldigt roligt å fyndigt sätt e ju bara briljant! Den kombon kan ju bara leda till att man får en förbaskat underhållande decembermånad! Det väger upp alla snorhalt ridvägar, stelfrusna händer å überluddiga vinterpälsade hästar som e ett rent h-vete att borsta å få torra från svett…

  3. Perlino är en häftig färg! Roligt att den rosa hästen och matte har en så ljus syn på livet och verkar vara så bra kompisar. Hur var det i början, innan ni alls kände varann? Passar era temperament bra ihop? Vad är häftigaste utmaningen för dig respektive den rosa skönheten när det gäller er som kombination? Ser verkligen fram emot nästa inlägg, vad ni än hittar på 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *