Feira 2/3 – Den rosa hästen paraderar

En lusitanofeira är lite som en lusitanofest. Eller inte ens lite, det ÄR en lusitanofest. Massor av lusitanos från hela landet, deras mattar och hussar, groupies och andra intresserade samlas för en helg med shower, utställning, dressyrtävling, fest, saluhästvisningar, försäljning av lusitanoutrustning och så vidare. En hel massa skojigt alltså. Och den här gången var den rosa hästen med!

Nu är den rosa hästen bara cirka 94% lusitano, så i sammanhanget var hon lite av en bastard, men vi fick vara med ändå. Korsningar är också välkomna när det är fest!

På lördagen var vi anmälda till två moment; utställning på förmiddagen och en parad på eftermiddagen.

Utställningen hade en för tillfället i fråga från Portugal importerad domare. Tyvärr hade något gått snett med flyget från Portugal på fredagen, så det blev lite förvirrat ett tag när det var potentiellt domarlöst. Men domaren fick en ny flygning tvärs över natten mellan fredag och lördag, och blev bara lite sen. Och Lusitanosällskapet visade sig bestå av driftiga människor som raskt möblerade om schemat lite så att det var shower på förmiddagen och utställning på eftermiddagen istället. Paraden var det första efter lunch, så plötsligt hade vi en ledig förmiddag att roa oss på. Vilket behövdes, eftersom den rosa hästen helt saknar respekt för när det är läge att smutsa ner sig och inte.

Dessutom fick matte chans att titta på lite stridskonstshow och hästar till salu, samt fika med delar av vår lokala pink pony crew (vi har en i varje hamn!) som dök upp för att hålla oss sällskap. Mysigt!

Efter lunch var det dags för parad a la Golega. Golega är en stad i Portugal som varje år förvandlas till ett hästinferno, en galen festival med hästar överallt. En sån parad var det nu dags för, och den enda restriktionen var “rid i vänster varv”. Så vi klädde på hästarna så portugisiskt vi kunde (matte var inte så duktig på det. Vi är nybörjare här), och sen red vi in i ridhuset precis på utsatt tid. Det var typ bara vi som gjorde det, eftersom det tydligen är portugisiskt att vara lite sen, men allt eftersom fylldes ridhuset upp av lustiantos i olika färger och former, som virvlade runt i alla gångarter, visade tricks och showade, för att ibland ta paus i baren i hörnet så att piloten fick dricka nåt.

Det är helt rimligt att tro att den rosa hästen kan bli lite överväldigad när det är typ tjugofem hästar som härjar runt omkring henne till Ghostbusterstemat på högsta volym. Men nädå. Det handlade ju om att springa i rad på ett fyrkantsspår.
“This is my day job! Move over, amateurs!” hojtade den rosa hästen, vek ihop sig i sin allra kortaste snyggaste form och showade efter bästa förmåga med allt hon kunde åstadkomma, med sin nya bff stadigt vid sin sida. Oj vad roligt hon hade!

Vi gjorde minsann både byten och nåt steg piaff här och där. Inte för att vi kunde hälften så mycket som en del som var där och visade upp sig, men det är roligt att vara med!

Efter paraden var det snabbt in på hotellrummet för att ta av benskydd, trassla ut svansen och byta schabrak (tack och lov för lokal pink pony crew!), för sen var det dags för utställning. Eftersom den rosa hästen som sagt är bastard i sammanhanget fick hon en egen klass, som hon således också vann. Clear Round i utställning. Vi var mest intresserade av att få ett utlåtande av den portugisiske domaren, för OM den rosa hästen ska bli mamma någon gång i framtiden så är det bra om inte portugisiska utställningsdomare börjar gråta och springer iväg när hon visar sig.

Det gjorde han lyckligtvis inte. Den rosa hästen fick till och med ganska fina omdömen. Visserligen verkade han lite förvånad över att bli visad en korsningshäst överhuvudtaget, men han höll god min. Den rosa hästen blev bedömd med “a good mare” och hennes bästa grej var att hon hade väldigt fint uttryck, något som är väldigt viktigt för portugiserna. Och det vet vi ju, när det kommer till att göra roliga miner är den rosa hästen rena eliten. Hon hade också bra huvud och rumpa, men lite lång rygg. Och visade kanske inte sin bästa trav, med tanke på att hon precis innan showat järnet med ungefär allt sitt krut. Matte var nöjd och glad ändå, och den rosa hästen tyckte att det var förträffligt att få stå framför publiken och vara center of attention en lång stund. Plus att vem blir inte nöjd med att få komplimanger för gulligt nylle och snygg häck liksom.

Rosett fick hon också, som den klassvinnare hon är!

Sen fick den rosa hästen gå in på sitt hotellrum och fika. Hon var rätt trött, så hon var väl värd en sovstund.

Under tiden tävlade Gråben i sin klass. Gissa hur stolta vi blev när hon inte bara vann klassen för äldre ston, utan dessutom sopade hem stofinalen och blev bästa sto! Heja Gråben! Vilken ära att vara i samma resesällskap!


På kvällen var det dunka-dunkafest på våningen ovanför stallet. Några av hästarna blev lite förvirrade över detta, men den rosa hästen la sig gott och borrade ner öronen i spånet för att slippa höra på stöket från människorna. Hon hade faktiskt en viktigt skönhetssömnsritual att ägna sig åt, för det var ju ännu en dag kvar på äventyret. Faktiskt.


Comments

Feira 2/3 – Den rosa hästen paraderar — 5 Comments

  1. Verkar vara ett riktigt äventyr detta :-). Men kommer den rosa hästen att kunna bli stambokförd som Lusitano? Eller kommer hennes eventuella avkomma med Lusitano att räknas som 100% ren och kunna stambokföras? Kul att veta vad som skall till liksom….

    • Nej, hon eller hennes avkommor kan aldrig räknas som renrasiga. Hon är registrerad som Cruzado Portugues, portugisfödd korsning. Alternativt portugisisk byracka, beroende på hur man ser det.

      Men hon har helt känd stamtavla och är alltså 1/16 annan ras. Hennes eventuella avkomma blir således 1/32 annan ras, så vi känner ingen jättestor skam över att kalla dem båda för lusitano. Det är när hon balanstravar runt med nosryggen och svansen i vädret som det syns att hon får kontakt med sin inre arab…

  2. Spännande läsning! Ser med förväntan fram emot del 3! Och att små rosa hästar kanske finns i framtidsplanerna är ju jättekul!!!

    • Eller hur 🙂 Det är bara en fånig plan vi leker lite med, fröken och jag, att ha ett par stycken mammalediga samtidigt och ha typ öppna förskolan för hästvalpar i stallet. Om några år. Vi får se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *