Skånsk Sommarskola – Dag 2+3

När matte kom och hälsade den rosa hästen god morgon dag 2, så hade hon under natten lyckats med konststycket att riva av en av kryssgjordarna på sin pyjamas, göra fyra nya hål i hönätet och ett hål i sig själv. Men hon hade alla skorna kvar och hålet på henne själv var inte värre än att hon slapp amputera huvudet, så det får väl ändå anses vara ett gott utfall. En sak var dock fullkomligt klar redan från början – idag var den rosa hästen pigg!

För att göra det hela extra livat så var lektionerna tvärt om, WE först och dressyr sen. Hyperpigg rosa tramshatt på WE-bana alltså. Efter föregående dags bakslag i träningen så tog vi ett snack med skånska WE-fröken innan, och kom fram till att den rosa hästen skulle få fortsätta träna på lite enklare saker som hon kan bra, i alla fall till en början. Hon tyckte att det var en formidabel idé, eftersom det innebar att hon kunde träna speed. Sen att matte, skånska WE-fröken och de andra inblandade tränade teknik, det fick stå för dem. Den rosa hästen vet ju hur man gör när man har svansen uppsatt, liksom.


När hon visade sig vara i så god form så fick hon även träna byten i tre tunnor. Det gick bra! Tanken var att vi även skulle träna det i parallellslalom, men där blev livet liksom för roligt så vi hamnade tvärs över banan mot där vi skulle vara innan matte fick styr på det hela igen. Nåväl, hellre så än mattheten från dagen innan!


Efter lunch och ett par timmars sovstund för den rosa hästen så var det dags för dagens dressyrpass. Hon var fortfarande pigg och glad, och helt med på noterna när skånska dressyrfröken gav oss tips på bra övningar att träna galoppen med. Så vi galopperade. Och galopperade. Med endast små korta pauser blev det mer eller mindre galopp i fyrtio minuter. Herregud så svettigt. Och den rosa hästen kämpade och slet för hjärtans lust, försökte byta galopp när hon trodde att hon skulle (oftast inte vid rätt tillfälle) och lyckades även byta galopp när matte gav signal. Ett riktigt trevligt pass, även om vi blev helt genomsvettiga båda två.Det enda problemet med passet kom när det var fem minuter kvar. Den dekorativt mörkgrå himlen bestämde sig för att göra slag i saken och bjuda på ett regn värdigt en bibelhistoria. På trettio sekunder hann vi bli precis genomblöta, innan vi kastade oss in under några träd där vi stod och avslutade lektionen, i brist på dykarutrustning.

Sen var allting jätteblött. Häst, matte, sadel, kläder, allt fick hängas på tork. Lyckligtvis hade den förutseende matten tagit med den rosa hästens tjocka fleecepyjamas med hals som hon kunde rulla in sig i en stund medan hon torkade upp. Blöt både inifrån och utifrån, så att säga!


Regnet tog slut efter ungefär fem minuter, och övriga klarade sig undan. Kul för dem. Den rosa hästen fick gå ut i hagen och beta lite för att skritta av sig (det blev inte så mycket med det i monsunen). Hon verkade nöjd med det upplägget. Under tiden fick matte middagen serverad i solen i trädgården. Det är lyxigt med ridläger.

Dagen efter var det ridlägrets tredje och sista dag. Vi inledde med att ha det första dressyrpasset och fick således gå upp klockan dum-i-huvudet trots att vi var på semester. Gäsp.


Den här gången valde vi att göra en investering i vårt dressyrtävlande och rida på tränsbettet. Efter placeringen i debuten känner vi ändå att det kanske är något vi faktiskt kan göra emellanåt. Den rosa hästen var aningen mindre överentusiastisk än dagen före, tack och lov. Hon var ganska lagom pigg, möjligen lite stel efter allt galoppjobb dagen före. Matte var definitivt stel efter sagda galoppjobb. Så vi stapplade runt lite knaggligt och ibland långsamt, men fick en del bra idéer och tips att ta med oss hem för tränsridning och tävling. Efter ett tag mjuknade den rosa hästen fint och vi kunde avsluta passet med en väldigt nöjd känsla.


[foto: Kajsa Ekedahl]

Vi kände oss faktiskt så nöjda att vi efter noga övervägande bestämde oss för att åka hem. Den rosa hästen började bli trött, matte var aptrött, vi hade fyra och en halv timme körväg. Så vi valde att hoppa över det sista WE-passet. För hur roligt det än är med WE så måste man vara lite förnuftig ibland. Istället stannade vi och betade respektive kollade lektioner fram till lunch, packade alla våra saker, åt lunch, lastade och åkte norröver. Den rosa hästen vägrade först att gå på transporten (högst oklart varför, övertrött?), men när vi väl kom iväg så sov hon  hela vägen hem.

Dagen efter fick hon ledigt. Hon firade det med att gå ut i hagen och ta av sig en sko. Ridå.


Comments

Skånsk Sommarskola – Dag 2+3 — 5 Comments

  1. Men vad du är taskig som inte låter henne gå barfota i gräset! Sommarskola is da shit, speciellt när man får med nya ideer att öva på i lugn och ro hemma.

  2. Tur att den rosa hesten har en så förstående matte! Kanske lär hon sig att behålla skorna på med tiden…

  3. Hon hade gärna fått springa barfota i gräset om hon inte hade rosa mesfötter och blev förlamningshalt varje gång… Nu är det hurarrest varje gång en sko har åkt av. Möjligen promenad i ridhuset som är mjuk gummiflis.

  4. På en av mina hästar satt skor med dubbla tåkappor (en på varje sida, klockan elva och ett, typ) på bättre. Oklart varför men så länge det funkar så ifrågasätter inte jag det hela. Bara en idé.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *