Läxläsning, typ

Vi fick en del läxor från vår intensiva träningshelg. Framför allt det grundläggande med att skritta i fyrtakt istället för portugisisk paradmarsch och är göra övergångar som inte är övergångar. Det öser vi nu duktigt på och känner väl att det ändå rullar på ganska hyfsat.

Sen fick vi också i läxa att öva på partytricken, det vill säga piaff och byten. Det är lite mer av ett spektakel.

Piaffen är väl det vi ändå har någon typ av rim och reson kring. Förutom att matte ibland i någon form av hjälpsamhet sitter för tungt och lutar sig bakåt för att ge fritt spel åt framdelen. Det är nämligen inte hjälper för piaff, det är hjälper för levad. Och där är vi verkligen inte än, så matte ber helt enkelt den rosa hästen att göra det omöjliga. Varpå hon med all rätt naturligtvis blir skitarg och ställer sig lite på bakbenen “för du bad ju om det!!”. Så får matte skämmas.

För att kompensera den rosa hästen för mattes taffliga piaff så får hon lov att träna lite byten istället. För det är så OERHÖRT roligt. Så roligt att hon tar bettet och sticker iväg och gör det själv. På riktigt. Suck. Har man inte vuxit ifrån sånt när man är nio?

Problemet är alltså inte själva bytet längre. Det går som en dans. Problemet är att matte överhuvudtaget inte kan få stopp efteråt med mindre än att styra in i en vägg. Men man kan för all del tänka sig att matte får skylla sig själv som petar in en yttersporre i revbenen på en vinterpigg portugis. Det kan man tänka. Om det inte vore för att den rosa hästen gör detta även när det inte är någon ytterskänkel inblandad. Det räcker att vi går i vanlig arbetsgalopp på en volt och svänger ut på den öppna delen så ser hon sin chans.

Himla busfia.

Det är tur att det är vår snart.


Comments

Läxläsning, typ — 1 Comment

  1. Det är så kul när de förstår och man uppnår kommunikation. Det är inte lika kul när de tar egna initiativ utifrån det man trodde man var överens om. Men det är klart, är man en fena på att byta så varför skall man inte få visa det?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *