Julspektakel

Väldigt många stall har någon typ av julshow eller liknande upptåg såhär i slutet av året, inte helt sällan i regi av ungdomssektion eller liknande. Vi vill ju inte vara sämre, såklart. Nu har vi ingen ungdomssektion eller ens direkt några ungdomar att tillgå, så vi gör det enda rimliga; dricker glögg, knölar in så många hästar vi kan få plats med i ridhuset och försöker rida i formation. Julkadrilj alltså. Traditionsenligt.

I år gick det in sexton hästar. Det är inte illa pinkat för ett ridhus på 18×30 meter. Det hade antagligen gått in ett par till, men vi fick slut på hästar. Trots extrasupport av gäster utifrån.

Den rosa hästen har många sidor av olika typ, men just när det gäller totalt kaos i hennes eget ridhus (som det onekligen blir när sexton iberiska tramshattar försöker springa i rad), då är hon stabil som en väggris. Så hon fick ta täten och styrde det hela med järnhov. Speciellt som hennes partner i täten var VM-ponnyn. Man kan tycka att någon som har gått VM borde kunna hålla sig i skinnet. Det kan man tycka. Men just den här VM-ponnyn är inte så jättebra på det här med kadrilj, så han är egentligen diskad från den typen av aktiviteter på grund av livat beteende. Men nu hade en annan häst fått ont i en fot, så för att alla ryttare skulle få vara med och paren skulle bli jämna så flyttade fröken om lite så att hon själv red VM-ponnyn och kunde hålla lite ordning på honom. Med varierat resultat. Men tidigare år har han inte bara skuttat runt på tvären, han har även fått sprätt på alla omkring sig. I år gick han först (ingen framför att jaga) och dessutom bredvid den rosa väggrisen som inte tänkte låta nån himla liten studsboll störa hennes ordning, VM eller ej. Så i år höll han åtminstone sin plats i formationen, även om han gjorde det i innovativa alternativ på gångarter emellanåt.

Nu gör vi inte direkt det här på ett organiserat sätt ändå, även om hästarna håller sig på anvisad plats. Vi har inget program eller så, utan det är mer make it up as you go along, och så ser vi vad som händer bakom. Barnhästarna fick gå sist så de kunde skutta extra vid behov, i övrigt var det bara att tuta och köra liksom. Gick jättebra, med tanke på förutsättningarna.

Man kan få se film på det hela. Om man sitter vid en dator kan man se filmen här nedan. Om man däremot surfar med mobil eller surfplatta så fungerar inte klippets ljud på grund av copyright, så då får man istället se den ljudlösa versionen genom att klicka här.

Detta var då en vecka sen. Idag är det julafton. Den rosa hästen har firat genom att ramla runt i ridhuset med sin matte på morgonen. Vi hade först planerat en uteritt med den gula hästen och hans matte, men eftersom det plötsligt var storm så att träden flög tvärs över verkligheten så kände vi att riktigt så roligt ska vi inte ha. Men ridhus är kul det med, på ett mer lagomt sätt.

Den rosa hästen fick en utflykt i julklapp, hon ska få åka till sadelaffären på måndag och välja ut en sadel som hon vill ha. Förutsatt att det har slutat storma, det är tillräckligt spännande att köra i oväder utan hästsläp. Sen kanske hon fick lite andra prylar också. Kanske. Ett schabrak eller två. Täcke. Och sådär. Ni vet hur det är.


God Jul!


Comments

Julspektakel — 8 Comments

  1. Paragrafryttarwannabe som jag är så tycker jag att ni skall vänta till tisdag (måndag=annandag och mycket är stängt). Då brukar saker ha kommit igång igen. Och vinden skall ha lugnat ner sig på era breddgrader.
    Fantastisk kadrilj. Skimmeln (3:dje par utvändigt) hade väldigt fin öronförning. Och piaffen som VM gjorde hade platsat högt upp i poängen.
    Tack för ytterligare en guldkant i min vardag (och helgdag)!

    • Sadelaffären är öppen efter tidsbokning och vi bokade in måndag 🙂 Men nu fick vi ställa in på grund av Urd. Meh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *