Den rosa stridshästen

Det värsta som finns är tråkighet. Det tycker både matte och rosa häst. Så när det erbjuds äventyr så åker vi på äventyr. Igår, till exempel, då var vi på äventyr. För matte hade bokat in oss på en provlektion i beridet bågskytte.

Beridet bågskytte går ut på att hästen springer i full sula i en fålla och piloten under tiden, i farten, försöker skjuta pilbåge. Det är precis så vansinnigt som det låter.

Vi fick börja med att matte tränade på bara pilbåge och den rosa hästen fick stå i ett hörn med medföljande stallmormor och vänja sig vid ljudet som blir när man skjuter pilar i frigolit. Det hade hon inte så mycket åsikter om, däremot var det lite konstigt med ljudet som blir när man drar ut pilar ur frigolit. Men inte värre än att hon blev milt förvånad. I övrigt hade hon mest issues med att det verkade tämligen onödigt att åka transport i en och en halv timme för att stå i ett hörn med mormor, det kan hon ju lika gärna göra hemma.

Nu var det inte direkt så att matte orsakade några ljud i början (hej världssämst!), men det var ju andra med som kunde pricka målet och sådär.

Sen fick vi sitta upp och värma upp hästarna lite, samtidigt som vi passade på att rida i fållan och inspektera den. Den rosa hästen började lite smått fatta att hon hade en uppgift, och hade fullt sjå med att försöka räkna ut vad det var. Springa i fålla, är det någon typ av löshoppning månne? Men då brukar man ju inte ha matte med sig. Hm. Matte har någon typ av vapen, vi ska döda något? Är det WE-tjuren? Men var är tjuren? Är det den här grejen som är tjur??

Sen skulle vi börja skjuta. Första gången fick matte testa med en pil från stillastående häst (det gick bra!) och gången efter i skritt (det gick också bra!). Meningen är att det ska gå jättejättefort, så när vi hade skjutit klart fick vi trava iväg resten av varvet runt för att lära oss att tänka framåt. Då hajade den rosa hästen vad hennes uppgift var. När det smäller i frigoliten så levlar man upp sin fart och plöjer på! Tjoflöjt!

Värt att notera är att man i beridet bågskytte har händerna fulla med båge och pilar, och därför alltså rider helt utan tyglar. Helt. Utan. Tyglar.

Så man kan säga att matte blev lite förvånad när den rosa hästen vid nästa pilträff skuttade iväg i galopp. Hon var tydligen redo för det, tyckte hon. Det tyckte inte matte. Mest för att den rosa hästen kanske inte riktigt är i den typen av balans i sin långbenta kropp att hon får lov att galoppera i fri fart med ryttare utan tyglar. Speciellt inte när sagda ryttare har en rygg som en hundraåring. Så de följande varven fick matte lägga på att få den rosa hästen att vänta på instruktion istället för att lösa saker på egen hand. Sen gick det bra.

Vi höll oss i trav. De andra var mycket duktigare än vi och kunde galoppera (även om en av dem körde lite spansk ridskola så det bitvis var mer luftburet bågskytte än något annat. Men ryttaren satt kvar!). Men vi var jättenöjda när vi prydligt och organiserat kunde få iväg två pilar på ett varv i trav. Matte har liksom aldrig ens hållit i en pilbåge innan. Evers.

Och den rosa hästen fattade att hennes uppgift var att gå i ett jämnt tempo utan att studsa eller ta initiativ, och då klarade hon det med på ett alldeles briljant vis. För hon är ju alldeles briljant, den här rosa hästen.

(Vi fick dessutom se när instruktören lånade en av hästarna och visade i vilket tempo man SKA rida. Holy crap on a cracker vad fort det går!)

Höll i kameran gjorde vår vän C. Tack!


Comments

Den rosa stridshästen — 9 Comments

  1. Haha underbart! Tycker du var mycket duktigare än du beskriver dig i texten. Synd på resväg, hade varit kul att köra ihop igen.

  2. Vilka kul grejer ni hittar på! Det måste finnas mycket kreativa människor och ridklubbar på västkusten – eller i hyfsad närhet av.
    Duktiga är ni!

  3. Bågskytte utan häst är supersvårt! Har testat 2 ggr med lite blandat resultat…. Superbra jobbat av er båda 2!!!!

  4. Djupt imponerad. Som vanligt. Saknar en häst att ha så där kul med som man hade i ponnyåldern. Att leka igen. ?????

  5. Ser hur kul ut som helst! 😀
    Jag har bara testat oberidet bågskytte och lyckades snärta till en av mina… tja, utstickande delar i brösthöjd så att säga. Inte helt behag-ligt… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *