Tävla i Working Equitation

För den som av någon anledning har missat det; den rosa hästen ska tävla. Eller ja. Vi ska tävla. På söndag. Det är typ…ingen tid kvar alls!

För att alla ska hänga med helt och hållet på vad fan som pågår här egentligen så ska vi köra en liten kort genomgång av hur en tävling i Working Equitation går till. För de av er som kanske inte stött på grenen förut. Den är fortfarande ganska ny i Sverige och har bara tillhört Svenska Ridsportförbundet sen 2009.

En tävling i WE rids i tre olika moment, där varje moment är som en egen liten separat tävling. Resultaten i varje moment renderar i ett visst antal poäng beroende på antal starter, och sen räknas alla poäng ihop så man har en slutsegrare i klassen. Det är inte så rörigt som det låter, det är egentligen ganska enkelt.

De tre olika momenten är dressyr, teknik och speed, och de går till såhär:

Dressyr – Inledningsvis rider man ett vanligt dressyrprogram. De är lite annorlunda än tävlingsdressyrens program, men har ungefär samma svårighetsgrad som motsvarande klasser inom dressyr. I alla fall de lägre klasserna, högre klasser i WE fokuserar mer på skritt och galopp och mindre på trav, plus att man i svår klass ska rida allting på en hand. Vi är inte riktigt där än, vi ska tävla LB (Lätt B). Det är mer rimligt för nybörjarhestar. Dressyrprogrammet är (precis som i vanlig tävlingsdressyr) uppdelat i olika små korta delar (bedömningspunkter) som bedöms på en skala från 1-10 där 10 är högst. I slutet räknar man ihop alla poängen och får fram en procentsiffra som är det som räknas som resultat.
Vad vi har lätt för i dressyrmomentet: Ökningar, praktiskt med långa ben.
Vad vi har svårt för i dressyrmomentet: Sluta öka. Halter. Hålla ihop alla långa ben. Faktum att vi har övat i ett ridhus med lite andra mått än tävlingsbanan. Piloten måste komma ihåg programmet. Den rosa hästen ska inte komma ihåg programmet.

image

Teknik – Teknik- och speedmomenten är det som utmärker WE. Ofta är de på samma bana, men inte alltid. Tekniken går ut på att rida en hinderbana med speciella WE-hinder. Det kan till exempel vara olika sorters slalom, volter runt tunnor, gå över en bro, igenom en grind, ta en lans ur en tunna och pricka en ring på en trätjur, med mera. Varje hinder bedöms för sig på en skala från 1-10 där 10 är högst, och på samma sätt som i dressyren får man en procentsiffra som resultat.
Vad vi har lätt för i teknikmomentet: Läskiga grejer. Till exempel bro och trätjur och sånt som är till för att skrämmas lite. Sånt tycker den rosa hästen är småpotatis.
Vad vi har svårt för i teknikmomentet: Stå still-hinder. Det tycker den rosa hästen är töntigt. Samt att hästen inte får tugga på hindren och piloten inte alltid hinner med att parera somligas nyfikna stora rosa näsa som är överallt och grejar.

image

Speed – När man rider speedmomentet så rider man teknikbanan igen (utom i typ internationella mästerskap, då är det olika banor), men den här gången gör man det så fort som möjligt. Det går ut på att inte välta något hinder, inte välta sig själv, inte missa något, utan genomföra banan på kortast möjliga tid. Det behöver inte vara snyggt alls så länge man inte trampar på rekvisitan. Om det händer, eller att man puttar till något, missar ringen på tjuren eller liknande så får man tidstillägg. Totalt snabbast tid vinner. Så enkelt är det med det.
Vad vi har lätt för i speedmomentet: Speed. Full fart rakt fram med långa ben i ungefär sex dimensioner.
Vad vi har svårt för i speedmomentet: Bromsa. Inte välta. Inte välta hindren.

image

Sen räknas dessa tre samman och ger ett slutresultat. Hurra!

Vi kommer inte vinna, det har vi absolut inga ambitioner att göra. Det är den rosa hästens första tävling, det vi har som målsättning är att genomföra alla tre moment utan att bli diskade, och att den rosa hästen får en rolig och positiv upplevelse. Det är också en stor bonus om inte piloten gömmer banan, drabbas av panik eller tappar stövlarna eller nåt. Rimliga mål.

image

Vi kommer liveuppdatera hela helgen via Instagram. Ni kan följa oss även utan instagramkonto, klicka här så kan ni se om det händer något!

 

 


Comments

Tävla i Working Equitation — 7 Comments

  1. Den blicken säger ju allt! Piloten måste ha varit pedagog i ett tidigare liv, med en sådanredogörelse ang tävlingen. Vi ser med spänning fram emot helgen och håller alla tummar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *