Ett perspektiv på stolthet

Den här veckan har West Pride gått av stapeln i Göteborg. Och det fyller även mig med stolthet.

Jag är inte en del av LGBTQ-rörelsen, mer än att jag stirrar ondsint på motståndare med ytterst ymnig passiv aggressivitet. Vid närmare tanke inte alltid helt passivt heller. Men ändå. Grejen är att min stolthet ligger inte i att kunna uttrycka den jag är, för det är sannerligen varken särskilt avvikande eller på annat sätt intressant. Grejen är att andra kan få göra det.

Min stolthet ligger i att tillhöra ett samhälle där vem som helst kan vara sig själva. Min stolthet är över hur långt vi har kommit, hur vi som enhet accepterar det som för inte alls tillräckligt längesen var både olagligt och ansågs sjukligt. Och som inte alls tillräckligt långt bort fortfarande är det.

Men vi har kommit någonstans här. Vi låter folk vara den de är. Ja, det finns individer som tycker hit eller dit om allt, det gör det alltid och kommer alltid att göra. Men som kollektiv är vi rätt bra. Inte framme än, men steg för steg jämnar vi ut spelplanen. För alla. En dag kanske vi har kommit så långt att den enda gången man behandlas som att man är dum i huvudet är just när man är dum i huvudet. Alldeles oavsett vem man ligger med. Jag tror att vi kan komma dit.

Jag är stolt över att vara en del av det. That’s my pride.

image

Och okej, undertecknad kanske någon gång ställde till med en cirkus angående arbetsförhållanden på en arbetsplats som till slut ledde till att sagda arbetsplats och undertecknad gick skilda vägar på grund av så att säga samarbetssvårigheter. Nåväl. Man ska stå för det man tror på. Så ofta man kan. Det är faktiskt inte mitt fel att somliga behöver en high five. I ansiktet. Med en stol.


Comments

Ett perspektiv på stolthet — 4 Comments

  1. YES. Om inte sex ingår i arbetsuppgifterna så låt folk vara. Kära. I varandra. Men de skall heller inte ha någon martyr-gräddfil.

    Fram för fler som vågar säga sin vettiga mening och se skillnad på att bemöta en rasist och kalla någon för dum.
    =-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *