Mål-tider

Nu har Sverige trillat ut ur handbolls-VM och matte+retriever måste hitta på något annat att göra varannan kväll än att sitta på rad i soffan och dela en skål med chips. Attans. Det som var så lovande i alla fall ett litet tag.

Det är roligt med handboll. För det händer saker. Vid 2-0 är en fotbollsmatch avgjord. Vid 2-0 är en handbollsmatch påbörjad. Livat värre. Plus att det är lite mer action med människor på två meter och hundra kilo som gladeligen kastar sig rakt in i varandra eller rakt ut i luften och landar med ett sånt splatt på golvet att det får komma funktionärer med en torktrasa och torka upp svetten efter dem. De landar fasligt ofta på knäna också. På gymnastiksalsgolv. Typ aj.

Det filmas inte så mycket i handboll. De brakar in i varandra på riktigt och ger motståndaren en hjälpande hand när han reser på sig efteråt. Lite mer hardcore, så att säga.

Ingen är mer hardcore än målvakterna i handboll. Seriöst, vilken vuxen människa vid sina sinnens fulla bruk blir egentligen handbollsmålvakt?

Sveriges avgående lagkapten Kim Andersson, till exempel, har ett skott som går i 130 km/h. En herrhandboll väger strax under ett halvt kg. Och är stenhård. Vad är det som får någon att tänka att det verkar ju fullt rimligt att ha som levebröd att ställa sig i vägen för det? För all del, det står i reglerna att det är förbjudet att sikta på målvaktens ansikte. Men det är rimligt att anta att tro att spelarna faktiskt inte siktar på målvakten alls, för det verkar ju tämligen kontraproduktivt. När de träffar målvakten, oavsett på vilken kroppsdel, så är det nog ganska så mycket en felberäkning. Det är helt enkelt målvaktens jobb att söka upp hur och var man stoppar dessa klisterförstärka missiler som anfaller från alla håll. Och sen ställa sig i vägen.

Det verkar ju… jättekul.

Nåväl, all heder åt Mattias Andersson och Johan Sjöstrand som utsätter sig för dessa galenskaper och håller hoppet uppe för oss stackars handbollsfans. Men riktigt kloka, det är de nog inte.


Comments

Mål-tider — 8 Comments

 1. Min bror spelade i elitserien för länge sedan, som just målvakt. Då lärde jag mig att “först till 21 vinner” av förra landslagsledaren för damerna, nästan lite skrämmande hur ofta det stämmer.. Så om du inte vill veta vem som ska vinna behöver du blunda lite mellan typ mål 18 och mål 22 (;

 2. Instämmer till fullo! Min gissning är att målvakterna har någon allvarlig störning, men det är väldig tur att de finns. Som ett rent opartiskt förslag tycker jag att det här med att skriva blogginlägg är en utmärkt sysselsättning för dig så kan jag fortsätta få roliga texter att läsa. 🙂

 3. Som tandläkare kan jag intyga att barn och ungdomar som spelar handboll är av ett helt annat virke än övriga i samma ålder.
  Om någon är ovanligt cool för sin ålder och ingenting gör speciellt ont så brukar jag fråga om de spelar handboll.
  Det stämmer oftast.
  Upptäckte fenomenet då en handbollstjej kom till mig en tisdagseftermiddag.
  Hon kunde inte bita ihop ordentligt för framtanden åkt snett.
  Spelat handboll.
  Fått en boll i ansiktet på LÖRDAG!
  Viktig cup kunde inte komma tidigare.
  Case closed.

 4. Är koståkning för mjäkigt? Annars rekommenderar jag det. 😀
  Det är kul att se att det finns folk som kan hantera hal is, liksom.
  Förövrigt gillar jag handboll också. För, som sagt, det händer lite där. Actionmässigt. Dessutom – missar man ett mål så kommer det fler. Det gör det inte alltid i fotboll eller hockey. Inget fesigt 0-0!

  • Jo jag fick se lite som maken hade spanat in och ville delge. (Jag har varit borta i helgen.)
   Oj, där stod en pulka. Den kan jag hoppa över. Och vips fanns tre ekipage inflätade i varandra …
   Otroliga hundar på att springa fort!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *