Därför tillbringar jag nyårsdagen på badrumsgolvet

Första januari sägs ju vara en indikation på hur resten av året kommer att bli. Med en bra första januari så blir det ett bra år och vice versa. Första januari är en dag när man tar det lugnt, till exempel äter pizza och ser på film, österrikisk konsert eller backhoppning. Själv tillbringar jag första januari på badrumsgolvet. Det är naturligtvis inte särskilt unikt, med tanke på hur många firar sina nyårsaftnar så finns det säkert en och annan som tycker att närhet till diverse badrumsattiraljer är ganska tilltalande. Fast det är inte därför jag sitter här.

Som ingen kan ha missat vid det här laget; i fnorkfamiljen finns inte mindre än tre retrievers. De har lite olika syn på det här med nyår. Den äldsta retrievern har lärt sig att varje gång det smäller så får man en ostbåge. Hon får inte ostbågar någon annan dag på hela året, men just på nyårsafton är det fest. Så den äldsta retrievern sitter i givakt och väntar förväntansfullt på nästa knall. Omnomnom ostbåge! Så mycket fart som det är på henne på nyårsafton är det inte ens på årets övriga dagar sammanlagt. Det blir bara lite oväsen om matte inte är tillräckligt snabb, för då får matte skäll.

Vi visste inte riktigt vad valpet skulle säga om det hela, sådär som man aldrig vet med valpar. Men hon låg ute i trädgården och tuggade obekymrat på en pinne när det small. Inget att bekymra sig om. Men det var märkligt att storasyrrorna betedde sig lite knepigt, det måste även valpet hålla med om. Och ostbågar fastnar i tänderna. Blaergh.

Den mellersta retrievern är skotträdd. Och det finns ingenting vi kan göra åt det. Vi har prövat allt. Träning med ljud, med skott. Allt från receptfria doftpreparat till Stesolid. Ingenting hjälper, hon är fullkomligt livrädd. Det kan ingen anklaga henne för. Eller mig. Hur ska man kunna träna på att hela himlen lyser upp av blixtrar och knallar i en omfattning som inte finns i något annat sammanhang? Jag försöker göra allt i min makt för att hon ska slippa, men man räcker inte alltid till. Hon är inte den utåtagerande sorten när hon blir rädd. Hon blir tyst och liten, och hela hon vibrerar av skräck.

På tolvslaget igår satt hon och jag på badrumsgolvet, för i vårt hem (likt många andra) är badrummet det enda rummet utan fönster. Vi satt där med tvättmaskinen brötandes och kollade på gamla TV-serier på hög volym. Det hjälpte ganska bra. Hon kunde till och med sova en stund.  Det var ett av de bästa nyår vi har haft tillsammans. Vi satt där till klockan var ett. Då försökte vi gå ut på kvällskiss, men det small fortfarande. Kvart i två trodde vi att det hade avtagit, så vi bäddade ner oss i sängen och släckte lampan. Tio i två drog det igång igen, precis utanför på full styrka, och den stackars retrievern hade sån ångest att hela sängen vibrerade. I morse när vi gick ut hade hon inte vågat kissa på nästan 20 timmar.

Problemet är inte nyårsfyrverkerier vid tolvslaget. Det är verkligen inte det. Problemet är nyårsfyrverkerier vid tider som inte är nyår.

Vid tolvslaget på nyårsafton är alla djurägare beredda. Vi vet att det låter, vi kan förbereda oss och djuren, kanske med lugnande mediciner, kanske genom att sätta sig i bilen och åka några kilometer rakt ut i skogen eller till en flygplats. Men vi kan inte droga ner hunden i över en vecka. Vi kan inte sitta i en bil i skogen från jul till trettondagen. Det är inte genomförbart.

Jag förstår att folk vill ha fyrverkerier på nyår. Det hör till. Man kan ha oändliga diskussioner om nödvändigheten av att skjuta upp pengar och miljögifter rakt upp i himlen, om alla skador som blir på människor och byggnader, om alla skattepengar som går åt till att städa gamla raketrester och reparera folk som i fyllan och villan kört en raket i ögat på sig själva. Men det hör inte till just den här bloggposten. Den här bloggposten handlar om alla de som inte kan hålla sig till tolvslaget. Undrar om de vet vilka problem de ger oss?

“Men barnen sover vid tolvslaget, vi måste smälla av vårt fyrverkeri vid sju innan de går och lägger sig.”
Ja, eller så låter ni barnen somna och väcker dem tio i tolv istället. På så vis får de antagligen se mycket mer fyrverkerier och om ni har tur lär de sig att inte hela världen kan formas runt dem.

“Men när jag försökte väcka dem så ville de inte. Jag lät dem sova så smäller vi dagen efter istället!”
Eller så talar du om för barnen att det är nu eller aldrig, inte nu eller imorgon. Barn är fantastiskt bra på att anpassa sig.

“Det var dåligt väder på nyårsafton, då syns de ju inte lika bra. Jag sparar mina tills det är klart ute och smäller då!”
Eller så sparar du dem till nästa år?

“Jag vill inte smälla när alla andra smäller, jag vill att mina ska synas och inte försvinna i mängden!”
Det här är det dummaste argumentet jag har hört tror jag.

Okej, vi kan hålla på hur länge som helst med det här. Men jag tror ni vet vad jag menar. Jag trodde att jag skulle kunna sluta medicinera retrievern med ångestdämpande efter tolvslaget, så idag fick hon inga piller.

Nu sitter vi här på badrumsgolvet bakom tvättkorgen och delar vår nyårsdagspizza, hon och jag. Och gömmer oss undan kriget utanför igen. Vi var inte lika beredda idag, hon hann bli rätt skrämd innan vi hade trasslat oss in här. Det var mitt misstag, att jag varje år tror att för en gångs skull är vi klara efter nyårsnatten. Men nehej, inte i år heller. Och idag regnar det dessutom. Jag undrar hur det blir första dagen på året som det är klart väder.

Att förbjuda fyrverkerier vore fantastiskt, men jag betvivlar starkt att det är rätt väg att gå. Folk kommer ändå att smälla. Ett trevligt alternativ vore ett förbud året runt som lyfts på nyår, till exempel från 23:45 till 00:30. På så vis kanske folk känner sig mer hugade att smälla vid rätt tidpunkt…

Om första januari speglar resten av året så kommer det här bli ett år av funderande över om man kan få hyresvärden att byta ut den fula rosa plastmattan på badrumsgolvet.

Så… gott nytt år då?

image


Comments

Därför tillbringar jag nyårsdagen på badrumsgolvet — 25 Comments

 1. Kunde inte hålla med mer, klockrent beskrivet.
  Låter som min nyår ungefär med skillnaden att jag satt på ett källargolv. Min Airedale har heller aldrig vant sig. Varför man nu skulle begära att ett djur ska vänja sig…
  Bedrövligt är vad det är. 🙁

 2. Jag tycker varje år att en begränsning som i Finland vore en hit. Där får man fyra av fyrverkerier från kl. 18.00 på nyårsafton till kl. 02.00 på nyårsdagen. Det kanske det vore lite lättare att få folk att gå med på än bara runt midnatt (även om jag tycker 23-01 vore en hit…

  Och jag har inte ens några skotträdda djur – min förra birmahona satt till och med i fönstret och tittade på ljusskenen och mina nuvarandra bryr sig knappt, förutom lillskiten som fyllde ett år strax efter tolvslaget och tyckte det var lite otäckt att vara nära fönstret.

 3. Åh vad jag håller med dig! Själv spenderade jag nyårsnatten med två vettskrämda hästar som fortfarande idag är nerviga och på sin vakt!

 4. Håller helt med föregående talare.
  Min håriga landkrokodil (TACK för denna förträffliga beskrivning) var rädd när det smällde även om det lugnade ner sig efter hand. De tre hundar jag har nu är inte rädda ett dugg, men det hindrar ju inte att man måste vara lite alert när man går ut med dem så de inte blir rädda.
  Jag känner för de djur som är rädda och även om man kan ha hunden i badrummet osv, så fins det ju större djur, hästar, kor, grisar etc. Vilda djur som panikslaget flaxar och skuttar för att undkomma detta helvete.
  För att inte tala om våra krigstraumatiserade flyktingar.

  Förbud tror jag blir verkiningslöst, men en begränsad tid under själva nyårsafton, och större bevakning av polisen är väl modellen!!

 5. Klockrent som vanligt!!
  Är oändligt tacksam att våra hundar inte bryr sig ett dugg om smällare. Värre är det däremot, med hästarna som går på lösdrift. Och alla kaninerna. Nu får är det bra att vänta på Påsk och första maj sen är det väl färdigsmällt för i år…
  Vi som har djur får får flytta till Mörbylåmngha där råder numer fyrvewrkeriförbud!!!

  http://www.expressen.se/kvallsposten/svensk-ort-forbjuder-fyrverkerier-alla-dagar/

 6. Vår lilla Russel är hysteriskt krampaktigt rädd, och då bor vi på landet där 99% av alla grannar har djur och skjuter inga raketer. Den återstående 1% skjuter lite extra, känns det som, för att kompensera att det är de själva som står för föreställningen. Hur som helst, så har vi kommit på ett knep som fungerar rätt bra. En bomullspad i varje öra och så sveper jag in henne i en handduk så hon inte ser, nosen sticker fram. Så ner i sängen med henne tätt intill. Och då somnar hon. Som om inget händer. Används företrädesvis när det åskar, men även på nyår. Svårt med en retriever, kanske, men någon annan med Lill-hund kanske kan testa och få hjälp.

 7. Bra skrivet!

  Faktum är att det ÄR förbjudet att skjuta raketer på andra tider än just runt 12-slaget.

  Det är bara ingen som bryr sig om att se till att det efterlevs. Ganska typiskt Sverige.

 8. FANTASTISKT skrivet. Budskapet når fram totalt, men ändå med nån form av humor mitt i all tragik. Hatten av till en fantastisk skribent.

 9. Önskar att alla fyrverkerirädda hundar, kaniner och människor kunde fått fira med oss vid Ärtingen utanför Borås. Ett enda ganska blygsamt fyrverkeri utan så mycket pang vid 12-slaget. Nyårsdagen i Målsryd/Apared (också utanför Borås) hörde vi inget smällande alls 🙂

 10. Gott Nytt År!
  Nästa nyår – packa dåggarna o åldisarna o kom till oss! En enda knall på hela helgen. Och det var inte en smällare, det var bonden som sköt ett rådjur! Detta är en seriös invitation! Men vi hörs innan dess!
  Kram Agneta o Peter o Leia the Golden

 11. Stackars retrievern! Totalförbud mot all försäljning! Men en eloge till the Grand Old Lady för att hon tacklar problemet så suveränt, hon är då för härlig!

 12. Stackars din hund! Och alla andra hundar, min också. Men visst skulle ett förbud få slut på eländet. Förbud mot införsel, transport, försäljning och innehav. Och inga dispenser. Inget krångligt med en sådan lagstiftning. Krävs bara politisk vilja.

 13. Kan inte säga om det är lokala regler eller ej men jag har för mig att man får skjuta under 6 (?) timmar nyårs och påsk-afton här hos oss. Jag var hos vår dotter den 23/12 och det small redan då på sen eftermiddag. =( Ingen av mina två nuvarande hästar är speciellt upprörda men jag chansar inte. Jag skulle kunna leva med 4 timmar vardera på nyår och påsk. Om ALLA höll sig till samma 4 timmar. Ett år hotade jag några med att de kunde få vara i en av hästboxarna med min häst medan jag sköt raketer. De ville inte det. Någon som är förvånad?
  För övrigt är inlägget – som vanligt – mitt i prick!
  Gott Nytt År och god fortsättning allihop. 😀

 14. Vi har haft tur med våra hundar. Det var bara den andra som tyckte det var läskigt när det sprängdes här i närheten och han var ute och åt middag.
  Så då började vi vänta med hans middag tills sprängarna hade gått hem och i början var vi kvar med honom ute.

  (När hela marken skakar så fort det har tutat så blir en hund rent pavlovskt nervös av tutningar.)

 15. så enkelt det vore att förbjuda hemmafyverkerier och endast ha fyverkerier på utsatt plats för allmänheten. Kan man inte skicka iväg fina svävande ljuslyktor istället? Hade varit otroligt effektfullt och betydligt billigare.

  • Ur hundsynvinkel är de klart bättre, men mina nerver pallar inte riktigt att folk släpper iväg brinnande saker utan att ha koll på vart de tar vägen. Speciellt om det är ett kallt nyår = torrt ute.

   • De där ljuslyktorna innehåller ståltråd som faller ner i naturen och orsakar skada när vilda djur får i sig dem när de betar. Även tamdjur – inte bra!

 16. Kamelas idisslar och tittar trött uppåt skyn medan hästkrakarna far som yra höns här.
  Finns inte en chans att vi skulle få för oss att släppa kontrollen någon nyårsafton och tacka ja till en inbjudan.
  Här gäller det att ha full krigsberedskap när dårarnas artilleri drar igång och anarkin råder!!
  Tack för välformulerade tankar!

 17. Jag är den personen med barn som smäller raketer kl 19 för att barnen skall få se. Dock så bor vi mitt ute på landet i en liten by med ngr enstaka gårdar så alla vet om att vi smäller raketer kl 19 istället för midnatt så alla förbereder sina djur vid kl 19 istället 🙂 Det har nu på senare år blivit så att grannarna kommer till oss kl 19 för att också titta på fyrverkerierna så det har blivit lite tradition att träffas på våran åker kl 19 🙂

 18. Obegripligt att privatpersoner ska få köpa och smälla eländet. Kunde gott vara civiliserat ordnat av kommunen, en enda omgång, inga fyllon som skjuter av sig fingrarna. Jag avskyr nyårsafton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *