Pilates, piloten och portugisen – Dag 1

När man ska rida speciella lektioner för speciellt inbjudna tränare från andra länder vill man ju göra sig lite extra fin. Så det hade Pilates gjort. Med dubbla varv lera och en magnitud av bajsfläckar att han såg ut som trefärgsskäck snarare än ljusgrå. Det tog sex hinkar vatten innan vi lyckades lokalisera svansen. Och då var det inte ens en ren svans, men i alla fall en svans. Small favours.

image

Vi hade första tiden på kvällspasset så vi kunde värma upp i lugn och ro i tomt ridhus. När vi genrepade i måndags kändes hela Pilates som en måndag, så piloten var lite nervös att han inte alls skulle vara på humör. Men det är som de säger, när genrepet går åt skogen så blir showen fantastisk. Eller i alla fall när genrepet går trögt så blir själva showen pigg som en spigg.

Sen fick vi öva på saker. Alla sakerna. Att rida för vår vanliga fröken är ungefär fem gånger så effektivt som någon annan ridinstruktör vi har träffat på. Att rida för portugisen är ungefär tio gånger så effektivt som en vanlig frökenlektion. Det är lite oklart om det var Pilates eller piloten som drabbades av kortslutning oftast, men tipsen lutar åt den sistnämnda.

De två huvudspåren på lektionen (efter att vi värmt upp med att piloten blandat ihop de engelska begreppen för skänkelvikning och slutor fram och tillbaka ungefär åtta gånger) blev piaff och samlad galopp.

Träna på piaff har vi inte gjort särskilt mycket någon av oss. Så vi är ju inte ens i närheten av riktig “sutten” piaff (när hästen vinklar in hela bakpartiet under sig), utan mer den där sorten som kallas för halva steg, eller halfstep på portugisisk engelska. Och nog fick vi till det några gånger, även om vi blandade in lite twostep, quickstep och…backstep? mellan varven.

Galoppen var svårare. Mest för att piloten envisades med att lägga sig i. Och när vi väl fick till det så tog Pilates tillfället i akt att bli spektakulärt rädd för fröken som satt på läktaren och tittade på. Jamen eller huuuur, liksom. Det är för övrigt en lite cool grej att man sitter och rider i galopp och portugisen ylar “Give the reins! Give the reins!” tills man till slut kör fram händerna så långt att tygeln helt saknar kontakt och man är helt övertygad om att hästen ska trilla isär och spridas över hela ridhuset, men det gör den inte utan den går… bättre? Helt buren av sig själv utan nån himla pilot som lägger sig i och bråkar om saken.

Det är lyxridning det. Lite kaotiskt kanske, men Pilates gick som en kung. En liten hårig kung med lera i ena örat och bajsfläckar som inte gick bort, men ändå som en kung.

Dagens portugiscitat: “You are a GOOD rider. You ride well. STOP wasting it!!”

Eh.. tack.. tror jag?

Såhär varm blir man när man har gjort en portugislektion:

image

Och såhär nöjd:

image


Comments

Pilates, piloten och portugisen – Dag 1 — 9 Comments

  1. Jag blir avuuundsjuuuuk! Vill också kunna rida sådär som du beskriver. Det verkar ju ha gått alldeles jättebra iaf, duktiga ni!

  2. störtkul att du är i sadeln igen! Känner igen portugiskommentaren precis! Peppa ridfröken så hon hänger i framöver hon också o bokar portugis fler gånger! Då kommer vi!

  3. Så otroligt stolt över er! Ögonblicket när allt stämmer känns helt överjordiskt, sist det hände mig rann tårarna…

  4. Hihi, klart att man blir sjukt nöjd hest när man ha visat att man kan flyga utan att piloten håller i spakarna! 🙂

    Working Equitation (jag gissar vilt på att portugisen är en sån guru)verkar asskoj, skulle gärna pröva på nån gång när jag har blivit lite mer varm i sadeln. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *