Om att synas

Eftersom världen höll på att bli en fotgängare fattigare igår kväll, om det inte vore för att Whiskey har fantastiska (på gränsen till orimliga) bromsar, så känner Fnorkbloggen att det är dags att återknyta till Mullebloggen och köra en repris av ett inlägg om en mycket viktig grej.

’tis the season and whatnot.

______________________________________

Hej bloggläsare. Idag ska vi prata om en viktig grej.

Det är november nu. Vintertid. Mörkt som i graven på kvällarna. De flesta av oss som har häst måste ibland (eller ofta) ut i mörkret. Och det är faktiskt jetemörkt. Det börjar dessutom bli halt och eländigt i delar av landet, snart även här. Förutsättningarna i trafiken är inte alls samma som för bara ett par månader sen.

September, sen eftermiddag:

November, sen eftermiddag:

Sjukt olika förutsättningar.

Detta innebär att bilisterna måste sakta ner och se sig för bättre. Men det vi kan räkna med är att hur mycket bra bilister det än finns så finns det alltid idioter som inte tänker. De kommer inte att sakta ner. Och med det i åtanke så finns det en rätt stor chans att de missar Mullehästen när det är mörkt ute.

Men det finns en ganska enkel lösning på det. Världens billigaste livförsäkring; reflexer. Det är så himla enkelt. Det finns mängder av reflexer för hästar och ryttare. Och det gör sån otrolig skillnad så det går inte att jämföra på samma dag ens.

Tadaa!

Handen på hjärtat, hur många av er såg på första bilden att raggsockan ens var där? Mullehästen har fördelen att vara ljus, men mörkare hästar syns inte alls. Det gäller även gående eller cyklister i mörka kläder. Ni syns inte. Alls. Knappt ens i ljusa kläder.

Släng på er en reflexväst, ta på lite benreflexer på hästen och en reflexbrösta eller så. Ju mer reflexer ni har på er, desto tydligare blir det för med- och mottrafikanter att se vad de möter egentligen. Det är så enkelt, och kan förhindra olyckor och rädda liv.

“Meeen, älgar har ju inga reflexer!” säger någon nu. Nej, det är sant. Och betänk hur många viltolyckor det är i mörker. Och då är inte ens älgarna på vägarna med flit. Det är vi när vi rider.

En annan sak att ha i åtanke är att reflexer är färskvara. De slits och tappar reflexförmåga med åldern. Det är bra att testa sina reflexer då och då, kanske genom att gå ut i mörkret och ha någon som lyser på en med en ficklampa, då brukar man se om de börjar tackla av.

Kom igen nu.

Reflexer är sexigt.

[foto i mörker; Raggsockans husse]
[foto i dagsljus; Julia Uppviglerskan]
____________________________________________

Ska vi bara komma överens om att vi följer det här nu då?

Tack. Bra så. Det var bara det.


Comments

Om att synas — 8 Comments

 1. Joggare är också läskiga. De rör sig fort men är inte lika stora som cyklister. Så här års önskar jag att jag hade en möjlighet att kasta reflexer eller reflexväst på alla som knappt syns.

  En oväntad fälla är mörka stormarknadsparkeringar, där syns fotgängare nästan inte alls!

 2. Värt att tänka på är att blinkande lampor gör det mycket svårare för bilister att bedöma avståndet! Fast sken och många reflexer. ÖVerallt.

  Raggsockan på första bilden skulle lika gärna kunna vara skit på min skärm. Inte en susning att det stod två hästar bredvid varandra.

 3. Alltid lika aktuellt!. Går inte ett steg utanför egen gårdsplan utan ett rejäl reflexplagg. “Sommar” – varsel T-shirt med reflexband, resten av året – “gatukontorsarbetarjacka”. Då vet jag att jag syns. Jag hör det på billjudet. Men det hjälper inte när de sitter och SMS:ar.
  Bra priser och stort utbud, samt en bra service finns på:
  http://www.idefixteko.se/open_produkter/default.asp?plats=1432
  Länk till herrjackor, varsel. Surfa runt de har mycket bra-å-ha.

 4. Mycket bra! Aktuellt och viktigt ämne.

  Funderar… Förra bloggen pratade om eventuellt en reflextävling? “Reflexigast vinner”, typ? Kanske Fnorkbloggen kan plocka upp den idén? Lite i parallell med lerpälsar o luddöron, fast med ett trafiksäkerhetsperspektiv?

 5. Japp! Ju fler reflexer desto bättre. Jag köpte ett tjog på Sven-Harrys för 5 kronor styck i förra veckan och har redan hunnit dela ut nio av dem. Ett par gav jag bort vid vägkanten tillsammans med en liten föreläsning om synbarhet i mörker och sånt. Blinklampor undviker jag. Men jag måste erkänna att jag tog till en batteridriven julgransbelysning härområret när jag måste ut i nattsvarta natten på landet och inte hittade reflexväst eller andra reflexer. Den blinkade inte, men den gjorde bilisterna lite undrande inför denna vandrande julgran.

 6. Jättebra inlägg! Man märker tydligt när man själv kör bil hur dåligt och sent man ser möten som inte har tillräckligt med reflexer Jag brukar använda reflexväst även på sommaren när jag rider ut, för säkerhets skull och så här på vintern kan man verkligen inte ha för mycket reflexer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *