Hibbetips

Högst ovetenskapliga och antagligen eventuellt felaktiga hibbetips. Så ta dem inte på för stort allvar. Men ni frågade.

Såhär lever Fnorkhibbarna:

Boende:
– Hibbar vill bo i söderfönster med direkt sol, speciellt under blomsäsongen ca februari-september.
– De vill ha vatten ungefär varannan-var tredje dag. De brukar säga till själva genom att hänga och sura lite om man glömmer dem.
– De gillar inte torr luft. De flesta lägenheter har alldeles för torr luft, så även många moderna hus. För att få glada och pigga hibbar, spraya dem med vatten dagligen. Annars ökar risken för spinn och såna otrevligheter.
– Växtnäring veckovis under blomsäsongen. De är inte så knussliga med vilken sort utan dricker glatt vad som bjuds. Nåt random för blommande växter bara, typ Blomstra.


Ohyra och annan skit:

– Om hibbarna får loppor, löss eller annat elände; separera smittade hibbar från övriga omedelbart. Ta med de som stått bredvid smittade hibbar. Tvätta dem en och en i duschen. Spraya sen med någon typ av ohyremedel, oftast räcker det gott med såpvatten. Håll hibbarna i karantän och upprepa behandlingen var tredje dag i ca två veckor. Sen kan de få flytta tillbaka om de inte visar tecken på fortsatt smitta.
– Om hibbarna får spinn måste man ta till det tunga artilleriet. Antingen kapa ner en decimeter på stammen nedanför spinnanfallet och hoppas på det bästa, men oftast måste man gå på med bekämpningsmedel. Det enda som har hjälpt på Fnorkhibbarna har varit Radar. Kör samma behandling som vid annan ohyra – dusch – medel – karantän var tredje dag i två veckor. Eftersom ingen vill använda Radar så är det mycket bättre att bara sköta vattensprayandet så spinneländena inte får fäste.


Krukor:
– Hibbar vill ha lätt jord. Vanlig blomjord är ofta alldeles för tät. Fnorkhibbarna får en blandning som är ca 60% blomjord, 25% orkidéejord och 15% perlit. Då blir de glada.
– När man köper en ny hibbe får man bestämma sig för om man vill ha den på lång sikt eller på kort sikt. De flesta som köps in är uppdrivna hårt och har massor av knoppar och blommor. Om man låter hibben vara kommer den blomma med alla blommorna och sen tuppa av. Om man vill ha hibben på lång sikt bör man inleda med att plantera om den i större kruka och med ovan nämnda jordblandning. Oftast leder omplanteringen till att knoppar och blommor trillar av, men plantan mår bättre och kan stabilisera sig lite i blomlöst skick innan den börjar lägga energi på att blomma.
– Hibbarna vill ha ny jord i januari/februari, och i samband med det även större kruka om de vuxit till sig. Efter att de har fått ny jord så bör de inte få växtnäring första månaden. Köpeblomjord innehåller en del näring i början och det kan bli för starkt för dem om de dessutom får extra.


Övrig vård:
– Över vintern: Om man vill att hibbarna ska övervintra enligt konstens alla regler – ställ dem mörkt, vattna mer sällan och ge ingen växtnäring under perioden oktober-januari. De kommer att tappa blad och se rätt skruttiga ut, men när de kommer ut i ljuset igen i början av våren i samband med omplantering och trimning så kommer de snart sätta nya fina blad och bli piggare än någonsin. Man kan låta bli att övervintra dem och bara låta dem stå, skillnaden är att de som får övervintra korrekt blir oftast tätare och finare i längden. Så det är en smaksak.
– Trimning: I samband med omplantering i januari/februari, klipp ner ungefär två tredjedelar av årets tillväxt. Klipp precis ovanför de små bladparen på stammen så blir återväxten snyggast.

Nästa gång: Hur man bygger sig en ny hibbe.

image


Comments

Hibbetips — 6 Comments

 1. Man tackar ödmjukast och inser varför man inte fått hibbar att bli särskilt gamla i Klockrike-hemmet.
  Dessutom undrar man hur fnorkbloggen hann med att även ränna i ett stall, med allt resande, blomvattnade, hundrastande som försiggår i fnorkhemmet.
  Här kommer det bli hibbarvibbar till våren.
  Förhppningsvis har då den nya valpen hunnit vänjas av med att klättra i fönstren och äta allt som går in i greyhoundtruten.

  • Speglar mina tankar precis (inte det om valp). Hur hinna med både stall, hibbar, Glenn, valpet och annat liv (bilkörning å sån’t). Makalöst.

 2. Fnorkmatte är lika pedagogisk som vanligt, känns som om till och med jag som kan få plastblommor att vissna skulle kunna lyckas med dem instruktionerna. Finns det överhuvud taget någonting fröken fnork inte kan?

 3. Spårade just ett eventuellt eget kardinalfel. Jag har gett dem alldeles för fet jord, förstår jag nu. Kanske skall våga mig på ett köp i alla fall.
  Kan matte något om fuchsia också. (Ytterligaren en obesvarad blomkärlek.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *