Om Skottland

Fnorkbloggen borde naturligtvis på något vis analysera eländet från i söndags, men Fnorkbloggen orkar inte. Det finns inga vinnare i den här röran, är väl det enda. Eventuellt återkommer vi till ämnet senare.

Istället tänkte Fnorkbloggen blicka utåt lite, såhär i valtider. Till ett helt annat val i en helt annan del av världen. Eller inte helt annan, det är ju ganska nära. Vi pratar naturligtvis om folkomröstningen i Skottland. Har ni hört talas om den? Det handlar om huruvida Skottland ska bli ett eget land eller inte.

Som det ser ut just nu vill halva befolkningen att Skottland ska blir ett eget land, för de har så mycket egna traditioner och historia. Andra halvan av befolkningen vill att Skottland inte ska bli ett eget land, för de har så mycket gemensam historia med resten av Storbritannien. Och nu ska det alltså bli folkomröstning om vilken halva som är störst. Ungefär så.

Nackdel med att bli ett eget land verkar främst vara att om Skottland tänker bli egna så tänker England inte låta dem behålla pundet. Alltså valutan. Skottland har för all del tillräckligt med tillgångar för att hålla sig gående, men om de blir helt utan valuta så är de ganska körda internationellt ett tag framöver. Oavsett utgång på det hela så har pundet redan börjat sjunka i värde. Världsekonomin gillar inte när det är oordning kring valutor. Så om man vill åka till London och shoppa är det ett ganska bra läge nu (bortsett från att svenska kronan också gett sig ut på alternativ rutt sen världsekonomin insåg att Anders Borg måste skaffa ett riktigt jobb).

Fördel med att bli ett eget land verkar främst vara…att Skottland hatar England (källa: sydbrittisk). Konkret sagt är det väl så att Skottland och England har haft sina meningsskiljaktigheter fast de egentligen vill samma saker, lite som ett par politiska partier som just fick störst respektive näst störst andelar av den svenska riksdagen. Under tiden springer Wales runt som en Folkpartist vid sidan om och kastar popcorn på alla. De verkar inte direkt bry sig så mycket, de är glada ändå. Och har får. Väldigt mycket får. Inte för att det har med saken att göra, men pratar man om Wales så måste man prata om får, för det är så det är. Och Nordirland har fullt upp med att tjafsa med resten av Irland för att ha alltför mycket åsikter om vad England och Skottland bråkar om.

Desto mer åsikter finns det i Skottland. Så till den grad att myndigheter har gått ut och varnat bönder för att sätta upp Nej-propaganda i närheten av Ja-sägare, eftersom det kan leda till att någon sätter eld på deras åkrar. Och vice versa, får man anta. Om man tyckte att vi hade en spänstig valrörelse liksom.

Som det ser ut just nu så vinner Ja-sidan, men samtidigt tror man att merparten som inte har bestämt sig än egentligen är nej-sägare som inte vågar säga det öppet. Så det kan bli åt vilket håll som helst. Kort sagt kan man konstatera att om det blir ett ja så är Skottland körda för att de saknar valuta och England är körda för att de får det ekonomiskt apsvårt utan Skottland. Och blir det nej så kommer det sannolikt att bli någon typ av upplopp. I den utsträckning britter har upplopp. Vilket vid närmare eftertanke kanske inte är så livsfarligt.

Sen tillkommer hela dimensionen med EU och NATO och såna grejer. Om Skottland ska vara med eller inte. Vilket de ju borde få för att inte sälja brittiska hemlisar till ryssen.

Oavsett så kan man säga att det är en himla röra och oavsett hur det går så kommer landet (eller länderna?) troligen inte vara sig likt efteråt.

Oklart om Storbritannien har samma regler som Sverige om att folkomröstningar enbart är rådgivande, och vad som händer i så fall (lite som vi alla undrar om trängselskatten i Göteborg, but let’s not go there. Det är ett eget blogginlägg).

Den skotska folkomröstningen äger rum imorgon. Eller idag, beroende på när du läser det här. Eller kanske igår. Torsdag 18/9.

Håll tummarna att någon vinner i det valet i alla fall.


Comments

Om Skottland — 11 Comments

 1. Valet i söndags har alldeles fått mig att tappa Fnorken, men nu fick jag tillbaks lite Fnork! 😀

  Extra festligt att de verkar ha Skott-pengar på varandras Eng-ar! Hujeda mig. Hur ska det gå med allt!

 2. “My head hurts”
  Med kompisar i båda läger, eller nåja 3 faktiskt för jag ska ju inte glömma Wales och fåren, kan jag bara säga att det är en briljant analys! 🙂 Jättekul!

 3. It’s complicated… Jag har försökt förstå om denna omröstning är rådgivande eller ej och ja, på sätt och vis tycks den vara det, för annars skulle den inte vara giltig enligt någon bestämmelses som jag inte begriper. Men ändå gäller resultatet, som om den vore beslutande. Tror jag.

 4. Jag var faktiskt i Skottland -i högländerna- i somras. Det som främst slog mig var att många som vi pratade fortfarande verkar känna sig så till den milda grad ockuperade och att den känslan är en stor del av mångas nationella identitet. Om de röstar ja till att vara kvar under England nu kommer det garanterat att bli identitetskris för en stor del av befolkningen. Lite som Norrmalmssyndromet fast i nationell skala, liksom…

 5. Briljant analys, men jag undrar hur det kommer gå med Shetlandsöarna? Där hatar man skottarna på ett lågmält men kraftigt intensivt sätt. Det är en större förolämpning att kalla en shetländare för skotte än engelsman.
  Ska de tvingas tillhöra det nya landet Skottland eller vara en engelsk utpost i Nordatlanten?
  Hur man än vänder på det kommer det bli häftigt många kränkta människor norr om hadrianska muren.
  Bilden av ett popcornkastande, folkpartistiskt Wales är fin. Mycket fin.

 6. En liten detalj bara. Skottarna har en egen valuta. I Skottland kan man handla med engelska eller skottska pund. Men, i England kan man inte handla för Skottska pund. Kul, om man inte upptäcker vad man fått med sig i plånboken innan gränsen passeras. Ja, jag är så gammaldags att jag hanterar mynt och sedlar. =)
  Jag gillar din analys. “Vilken halva som är störst” – brilliant formulerat!
  Jag kan se att det blir ett problem just det här att halvorna är för jämnstora. Vilket normala halvor skall vara. Lite som vår gamla omröstning om EU-inträde. Även om en mer innebär majoritet så får man inte glömma att nästan lika många inte ville. Fnork!

 7. Sedan återstår frågan vad man kallar sig sedan.
  The not so great britain? Britain light? Diet Britain?
  Och flaggan sedan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *