Om politik

Jag är en ganska vanlig person med en ganska vanlig insikt i den politiska världen. Ingen speciell utbildning i ämnet eller så, i alla fall inte senare än gymnasiets Samhällskunskap A eller vad det nu var. När man fick lära sig att alla partier går att ställa på en lång rad från vänster till höger. Ordning och reda.

Jag har också gjort som de flesta nog gör, litegrann slentrianröstat på samma parti som jag har röstat på sen jag var arton. Eller nitton. Eller hur gammal jag nu var (orka räkna). Men så tänkte jag att jag kanske skulle försöka lyssna på vad de faktiskt säger den här gången. Så jag har läst lite tidningar. Lite på nätet. Ganska många obetalbart komiska valaffischer när jag kör i laglig hastighet till jobbet. Lite sådär.

Det är ju en ganska stor skillnad i det här mellan profil och image, där profilen är hur partiet vill att man ska uppfatta dem och imagen är hur man faktiskt uppfattar dem. Det vill säga, jag säger inte att jag har rätt, men i egenskap av ganska medelmåttigt allmänbildad genomsnittsmänniska så har jag ändå bildat mig min egen uppfattning av den politiska arenan.

Det här är väl ungefär vad jag har kommit fram till hittills:

Om man föreställer sig att riksdagen är en stor fest där varje riksdagsparti är en person som är inbjuden och ska umgås, så kan jag tänka mig att det skulle se ut ungefär såhär; På ena sidan rummet står Alliansen, på andra sidan står den där rödgröna härvan av splittrade åsikter. Och de diskuterar med varandra. I mitten står Socialdemokraten och Moderaten och skriker på varandra om att det behövs mer jobb. Det är en väldigt högljudd och hetsig debatt, eftersom båda vet att de är störst på sin respektive sida och därmed har all rätt att göra så mycket väsen av sig som möjligt. Det låter ungefär såhär (baserat på valaffischer):
S: Det är dags för fler jobb!
M: 250 000 nya jobb är bara början vi behöver fler!
S: Nej men du förstår inte, vi behöver fler jobb!
M: Ni fattar ju INGENTING, det enda sättet att föra Sverige framåt är om fler kommer ut i arbete!
S: Men hur ska vi NÅGONSIN kunna ha en bra välfärd med er politik? Vi behöver fler jobb!
M: Det enda rimliga sättet att ha välfärd över huvud taget är att se till att alla som KAN jobba har MÖJLIGHET att jobba. Och för det behövs det fler jobb.
S: Nejnejnej, du har lika fel som vanligt. Vi behöver fler jobb, det är enda sättet!!
Folkpartisten: RÖSTA PÅ SKOLAN!!
S: …vart fan kom han ifrån?
M: Meh, jag har slutat fråga.

Strax bakom dem står Centerpartisten och Miljöpartisten och leker arga leken. Det är ingen av de andra som riktigt engagerar sig i varför, men alla vet att “det är nåt med miljön nu igen”. Centerpartiet gillar ju kossor, men kossor fiser och Miljöpartiet gillar inte utsläpp. Det kanske är därför, det är högst oklart eftersom arga leken går ut på att vara tyst.

En bit bort står Vänsterpartisten och diskuterar familjevärderingar och välfärd med Kristdemokraten. Vänsterpartisten hävdar hela tiden envist att Jonas Sjöstedt inte är till salu enligt valaffischerna, och Kristdemokraten är trots allt beredd att hålla med om att det är bra, för det är antagligen ingen som vill köpa honom ändå och då kanske han hade blivit ledsen. Vänsterpartisten försöker förklara att det inte är det Vänsterpartisten menar, Vänsterpartisten menar att välfärden inte ska säljas. Kristdemokraten svarar att det är väl för guds skull en uppiggande omvandling, eftersom det ändå inte fungerade särskilt bra. På det här sättet får i alla fall alla människor som har råd sjukvård, istället för ingen alls, det måste ju för guds skull vara en förbättring? Vänsterpartisten blir arg för att Kristdemokraten blandar in Gud i det hela, för han är en hittepågubbe. Kristdemokraten svarar att det verkar Jonas Sjöstedt också vara. I övrigt har Kristdemokraten inga åsikter. Han tycker åsikter verkar jobbigt så han lånar Moderatens och lägger till något om att det kanske inte var bättre förr, men det är fanimej sämre nu. Amen. Och något om typ äldrevård, landstinget och Bellman.

Bakom sina Allianskollegor står Folkpartisten och viftar i motsatt riktning mot alla andra. På håll ser det lite ut som att han kanske har blivit lite galen, men om man tittar närmre ser man att han bara försöker jaga iväg Sverigedemokraten. Ingen förstår hur Sverigedemokraten kom dit egentligen, för det var minsann ingen som bjöd in honom, men nu när han är här så är det säkrast att bara ignorera honom så gott det går. Förutom Folkpartiet som väljer att bråka med honom istället och försöka få honom att flytta på sig. Det tänker Sverigedemokraten inte göra, för han är från Skåne och då flyttar man inte på sig hur som helst.

Lite senare under kvällen när alla har lugnat ner sig ett hekto eller tre har istället Socialdemokraten börjat diskutera skolpolitik med Folkpartisten. Folkpartisten säger att det behövs mindre klasser. Socialdemokraten tycker att det är dags för mer kunskap. Folkpartisten menar att det enda sättet att distribuera mer kunskap är att ha mindre klasser. Socialdemokraten säger att så är det inte alls, man måste faktiskt ha mindre klasser för att kunna distribuera mer kunskap. Folkpartiet undrar lite om Socialdemokraten är full och går och drar lite i Moderaten istället.

Miljöpartisten har tröttnat på att vara tyst och gett upp arga leken. Centerpartisten skriver en affärsplan för att starta en liten franchisefirma för arga-leken-segertekniker. Vänsterpartisten lägger sig i och anser att arga leken är allas lek och att den således borde vara statligt finansierad. Miljöpartisten håller inte med, inte för att han inte tycker samma sak, utan för att visa att det faktiskt finns frågor där han och Vänsterpartisten inte är överens.

Sverigedemokraten står i ett hörn och käkar negerbollar. För så hette de faktiskt när han var liten.

F! bråkar med Vänsterpartisten om vad som är äkta vänsterpolitik. Kristdemokraten lägger sig i och undrar vem fan som släppte in F! på festen överhuvudtaget. F! svarar att hon har kvoterat in sig själv som en del av motståndsrörelsen mot patriarkatet. Kristdemokraten tycker att man fan inte kan kvoteras in på en fest, antingen blir man bjuden för att man är rätt person för sällskapet eller så får man inte vara med.

Ännu senare på kvällen. Vänsterpartiet har gått hem i protest mot att ingen har lyckats jaga ut Sverigedemokraten, och i så fall vill han inte vara med längre. Sverigedemokraten har i sin tur dängt ett järnrör i huvudet på Miljöpartiet som ligger i hörnet och yrar om klimatkompensation av järnrörstillverkning. Folkpartiet sitter och kastar popcorn på Socialdemokraten som inte fattar var de kommer ifrån och viftar i alla riktningar. Kristdemokraten säger att det är så det går om man rustar ner så man inte har något försvar när nån vill ha popcornkrig. Moderaten försöker förklara för F! att om man är med på kalaset måste man betala för sig, men det tycker F! att nån annan kan göra. Förresten borde maten vara mycket bättre. Ingen vet vart Centerpartisten har tagit vägen. Hon var här nyss, eller?


Comments

Om politik — 28 Comments

 1. Fullkomligt lysande! Och jag ser med stor tillfredsställelse att dina fantastiska dialoger fortsätter även utan Mullehästen som samtalspartner. Det tackar vi för.

 2. Tack själv.

  För allmän tydlighet vill jag klargöra att jag är fullt medveten om att Fredrick Federley är centerpartist, men det funkade bättre såhär.

 3. Så skönt att få allting utrett! Nu behöver jag inte fördjupa mig i det här själv, allt är solklart! Och fnissigt. Det är en konst att få politik att vara kul.

 4. Tack! Nu är allt fullkomligt kristallklart och det är bara att gå och rösta. Tror jag använder det här på mina SO-lektioner så kanske de fattar också 🙂

 5. Halvskoj men framför allt är det uppenbart vilket du (av någon outgrundlig anledning) ska rösta på. Så använd för jösse namn inte i undervisningen Annalena! Fp har för övrigt under tiden de suttit i regeringsställning försämrat skolan och lärarnas villkor i en imponerande hastighet. Jan Björklund har absolut ingen koll men låter inte det hindra honom. Han tutar och kör på och hoppas folk säger sig ur vägen så han slipper köra på någon. /Trött lärare

  • Jag antar att du tror att jag kommer rösta på Fp? Nej.

   Det här speglar inte mina åsikter, det speglar vad jag har sett på valaffischer, och där verkar Fp mest vara en störig typ som lägger sig i. Min tanke var att han skulle framstå som sådan här med, men det kanske misslyckades.

 6. Jag som är intresserad av politik och helt på det klara med vilka jag kommer att rösta på och varför tyckte detta var en hejdlöst kul beskrivning, extra plus för att den var befriande fri från eget tyck & värderingar utan hade ett utifrånperspektiv.
  Mattehjärnan verkar fungera bra även utan fyrbent input, men jag (och säkert fler med mig) hoppas innerligt på att få se gästinlägg av och med Glenn samt retriverflocken. Och vem vet, förr eller senare Mattes liv berikas av en sådan där hårig typ med hovar och svans igen?

 7. Jag vill också rösta på dig Fnork! Jag har skrattat så chefen kom och undrade vad jag läste. (Jag har rast bör kanske påpekas.)

 8. Alldeles fantastiskt underbart skriver, du får absolut min röst också. Finns det något snurrigare än politiker :-Z

 9. Helt underbart 🙂
  Håller med flera av kommentatorerna ovan. Fnorkpartiet kanske hade varit något haha! Och jag är glad att du fortsätter förgylla världen med dina underbara inlägg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *